Dokumentärserien Fängelseexperimentet Little Scandinavia vann pris i Cannes

International Buyers Session vid MipDoc i Cannes är en tävling för internationella dokumentärprojekt, där köpare från hela världen får en chans till en förhandstitt på kommande spännande dokumentärer

Kriminalvårdare Karasinski i samtal med två klienter på enheten Little Scandinavia. Foto: Rasmus Tåg/SVT

I år skickades 70 internationella dokumentärprojekt in till tävlingen, tio valdes ut till final och screening på plats i Cannes och alla köpare i publiken fick rösta på sitt favoritprojekt efter sessionen.

SVT:s kommande dokumentärserie, med premiär den 25 april i SVT1, fick mest röster och blev sessionens vinnare (tillsammans med projektet “The Caravan”).

– Helt otroligt att få ta del av sessionen på plats och ställe, och se våra bilder på den anrika duken i Debussy Theater i Palais des Festivals i Cannes. Att sedan dessutom vinna hela sessionen är ju är grymt häftigt - konkurrensen var stenhård, säger Tomas Lindh, projektledare på SVT Umeå som tillsammans med John Stark producerat serien.

– Det här projektet började vi jobba med redan 2018 och det har varit närvarande sedan dess, det känns ju oerhört belönande att uppleva det här efter en så lång process, tillägger John Stark, projektledare på SVT Umeå.