SVT vinner pris för autotextning på Lokala nyheter online

SVT tog hem vinsten i kategorin "Public Sector Data & AI-project of the Year" när 2022 års nordiska DAIR Awards delades ut.

Diar awards

Priset uppmärksammade SVT:s tekniska lösning av Autotextning Lokala nyheter online. Idén till tilläggstjänsten i Play, som handlat om att helt automatisera undertextflödet, startade för flera år sedan. Sedan dess har utvecklingen pågått genom ett tätt samarbete mellan Språk & Tillgänglighet och IT-utvecklingsteamet för undertext. Håkan Grimfeldt, gruppchef S&T och Anna Nihlén, produktägare undertext beskriver samarbetet som en pågående resa som bara är i sin linda.

Håkan Grimfeldt

Håkan Grimfeldt

Sedan de första testerna rullades ut våren 2020 har ett aktivt underhållsarbete pågått i nära dialog med både intresseorganisationen HRF och med leverantören Microsoft Azure. Tjänsten som i början av pandemin blev uppmärksammad efter felhörningen ”korven 19” har sedan dess markant förbättrats och numera är felen färre.

– Trots den debatten som felhörningen skapade valde vi att hålla fast vid vårt vägval och litade på teknikutvecklingen. Det visade sig vara en framgångsfaktor eftersom vi redan i de tidiga testerna fann stora möjligheter att lära oss av vad vi kunde dra nytta av framåt, säger Håkan Grimfeldt.

Numera är autotextningen av lokala nyheter inte längre ett experiment utan ett välfungerande flöde. Nära samarbete mellan de språkliga och de tekniska kompetenserna samt med ansvarig utgivare har krattat stigar för fortsatt utforskande av AI-teknologi. Fokus framåt är att fortsätta dra fördelar av den snabba utvecklingen i ett bredare undertextperspektiv, exempelvis för livetextning.

Här kan du läsa mer om DIAR Awards. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.