Julen i SVT

Ingen jul utan SVT:s traditionella julprogram som Kalle Anka önskar god jul, Karl-Bertil Jonssons jul, julotta och midnattsmässa. Årets julvärd, Babben Larsson, kommer att hålla publiken sällskap under julaftonskvällen. Men självklart bjuds det på mycket mer än så! En helt ny dokumentär om Selma Lagerlöf, julstämning med Björn Skifs och ett kärt återseende med gänget bakom Lorry. Här presenteras några av de program som visas i SVT och på SVT Play i jul.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Förutom de klassiska programmen under julhelgerna visas även mycket, mycket annat. Här nedan kan ni läsa om ett urval av de program, serier och filmer som SVT visar kring jul och nyår.

Äntligen!
Peter Dalle, Ulla Skoog, Johan Ulveson, Lena Endre, Claes Månsson och Suzanne Reuter är tillbaka i julens stora dramaserie Äntligen! En dråplig dramakomedi om djup vänskap, livets obarmhärtiga ändlighet och att – bokstavligen – gå över lik för ett Nobelpris. Regi: Martin Persson.

Selma Lagerlöf

En dokumentärserie om Selma Lagerlöfs liv, tid och verk. Serien arbetar med skådespelare som gestaltar både Selma Lagerlöfs texter och hennes liv.

Gösta Berlings saga – live

Nio personer ur Sveriges skådespelarelit högläser Gösta Berlings saga live i 18 timmar i Sträck. Platsen är Västanå teater i Sunne, bara ett stenkast från Rottneros herrgård där handlingen utspelar sig. Några av uppläsarna är Jonas Karlsson, Hanna Ardéhn och Rebecka Hemse.

Stjärnorna på slottet

Skådespelaren och komikern Pia Johansson, allkonstnären Carolina Gynning, artisten Jon-Henrik Fjällgren, skådespelaren Anja Lundqvist och konstnären Lars Lerin är stjärnkvintetten som checkar in på slottet för en vecka fylld av stora känslor och mycket skratt. Som vanligt är stjärnorna värdar för varsin dag. I Stjärnorna på slottets sjuttonde säsong står stjärnkocken Tareq Taylor för den goda maten.

Dokumentärer och scen

Landet Ledin

En dokumentär om de 50 år den folkkäre artisten Thomas Ledin har stått på scenen. Före jul kommer det även att visas en konsert med Thomas Ledin från hans sommarturné 2022.

Rolling Stones 60 år.

En dokumentärserie i fyra delar om ett av världens största rockband.

Laleh – välkommen hem

Dokumentär om Lalehs resa från Hammarkullen till de stora scenerna och en plats i folkets hjärtan. I mellandagarna visas även en konsert med Laleh från Ullevi sommaren 2022.

Jul med Björn Skifs

På julafton njuder Björn Skifs med musiker på jullåtar från en storstuga där granen står grön och grann och brasam sprakar.

Winter wonderland

Möt den gravida isbjörnsmamman som letar efter en trygg plats att föda på, en nyfödd valross som försöker hålla värmen och en vessla som leker kurragömma med en lite ekorre. Följ med på en magisk timme i den snöklädda naturen.

Armand Duplantis Born to fly

En nära skildring av Armand ”Mondo” Duplantis väg till stjärnorna – underbarnet som blev den bästa stavhopparen genom tiderna. En dokumentär av Brennan Robideaux.

Sessan – en kunglig saga

Hon är Hagasessan som med tiden blev partyprinsessan i vimlet. Prinsessan Birgitta är storasyster till kungen, som drömt om att vinna OS-guld, som gifte sig och blev dubbelprinsessa och som med dokumentärfilmaren Jens Lind pratar om skandalrubriker och monarkins framtid.

Morden i Midsomer – 25 år av tv-historia

En jubileumsdokumentär om deckarfavoriten.

För barn och familj

Alla vi Karlssons

Elin Ek och Hampus Nessvold har skrivit och regisserat serien som handlar om några av alla de som heter Karlsson i efternamn. Med bland andra Frank Dorsin, Shirley Clamp och William Spetz.

Julmyset

Julmorgonmys med Malin Olsson, som tittar på julfilmer, pysslar, fixar julklappar och gör den bästa julfrukosten.

Borta bäst

Gänget bakom prisbelönta publiksuccén Kokobäng kommer i december med en ny fartfylls humorserie för hela familjen. Men bland andra Ola Selmén, Arantxa Àlvarez.

Långfilmer

Jul – och nyårshelgen i SVT bjuder på mängder av långfilmer i alla genrer. Några exempel är En man som heter Ove, Min pappa Marianne, Sune – uppdrag midsommar, Eva och Adam, Anderssonskans Kalle, Mandomsprovet, Paddington, Sömnlös i Seattle, Love Actually och Pearl är bara några av de över 100 långfilmer som publiceras på SVT Play kring jul.

Om du vill komma riktigt i julstämning, kan du kika in här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

God jul och gott nytt år önskar SVT!