SVT:s originalidé På spåret blir lördagsunderhållning i Finland

På spåret är ett av SVT:s största underhållningsprogram och en svensk originalidé från SVT i Göteborg. Nu ska YLE göra en finsk version av programmet.

Programledare Jenni Poikelus och tävlingens domare Riku Rantala. Foto: YLE

- På spåret är ett mycket välbekant format för oss och vi har följt dess framgångar i Sverige under lång tid. När vi letade efter ett passande format för lördagskvällar växte det fram som en funktionell gameshow som erbjuder rolig samvaro och spänning. Vi gör vår egen version som direktsändning där allmänheten har möjlighet att följa programmet på plats, säger Arttu Nurmi, programbeställare på YLE.

Programmet som på finska får titeln Hengaillaan kommer likt originalet varva resor och frågor med livemusik. Skillnaden blir att YLE:s program är direktsänt och har en kock på plats i studion som bidrar med matfrågor inspirerade från resmålen. Programledare är Jenni Poikelus och tävlingens domare är Riku Rantala. Programmet ska sändas på lördagskvällar med start 28 januari 2023.

- Vi vet att På Spåret under alla år har haft en stor och entusiastisk tittarskara i Finland, så det känns väldigt roligt att de nu ska få sin egen version av programmet. Det ska bli så spännande att se den finska utgåvan som ju är en jättesatsning med namnkunniga husband, populära programledare och inte minst direktsändning! Om man ska vara ärlig så har vi ju undrat vad resten av världen väntat på? Nu håller vi tummarna för att Finlands svåraste frågesport ska bli lika uppskattad som vårt svenska program! säger Christina Hill, programchef SVT Göteborg.