Ett pris och två specialomnämnanden för SVT i Prix Europa 2022

Vid den prestigefulla festivalen Prix Europa 2022 tilldelades SVT:s Världens vackraste pojke priset för Årets bästa europeiska TV-dokumentär.

Världens vackraste pojke är Länk till annan webbplats. ett fascinerande livsöde som inte liknar något annat. 15 år gammal blir Björn Andrésen stjärna över en natt i den världsberömde regissören Luchino Viscontis film Döden i Venedig. Björns ansikte blir ikoniskt och Visconti utnämner Björn till Världens vackraste pojke, en formulering som har kommit att prägla resten av hans liv. En dokumentär om besatthet av skönhet, om begär, och om offer. Men också en berättelse om familjehemligheter, om att söka sanningen. Av Kristina Lindström och Kristian Petri. Producent Stina Gardell.

- Först och främst vill vi tacka Björn Andresen för hans mod att dela med sig av en berättelse som är viktig och unik och samtidigt blir allmängiltig, angelägen för många. Vi vill också tacka producenten på Mantarey film Stina Gardell och SVT:s Charlotte Hellström för fantastiskt stöd och deras insikter om dokumentära processer och respekt för konstnärligt arbete. Tack för public service och för det fria ordet. Tack alla de viktiga och berörande filmer som vi fått ta del av genom våra dokumärfilmskollegor under Prix Europa, säger Kristina Lindström och Kristian Petri.

SVT fick även två specialomnämnanden. Sabaya, också i kategorin Årets bästa europeiska TV-dokumentär, och En kunglig affär i kategorin årets bästa TV-fiktion - TV-film och TV-miniserier.

Här finns alla vinnare i Prix Europa 2022 Länk till annan webbplats.