Seminarium: Dokumentärens gränser - vems verklighet är det som gäller?

Vem älskar inte att uppslukas av en fascinerande dokumentär, höra om mysterium eller gripande livsöden. Utbudet av dokumentärer är stort och det råder guldålder för dokumentärfilm både i Sverige och internationellt.

Foto: Lotten Bruun Esselin

SVT anordnade ett seminarium för att prata om dokumentärens gränser. Hur nära verkligheten måste den vara? Hur mycket kan man dramatisera? Hur subjektiv får man bli utan att bli vilseledande? Och vems verklighet är det som gäller? Samtalet tog avstamp i Hogir Hiroris omdiskuterade och prisade dokumentär Sabaya.

Medverkande i panelsamtalet var Axel Arnö, programchef för dokumentärfilm SVT, Maud Nycander, dokumentärfilmare, Ola Wong, kulturredaktör tidskriften Kvartal och Anna Weitz, dokumentärfilmskonsulent Svenska Filminstitutet. Samtalets moderator var Kristofer Lundström, journalist SVT, och det inleddes av Hanna Stjärne, vd SVT.

Se seminariet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Just nu finns det 917 dokumentärer på SVT Play och under rubriken ”omtalade dokumentärer” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns de mest aktuella och omdiskuterade filmerna som det pratas om just nu.