Johannes Ekström blir ny ekonomidirektör på SVT

Nu är det klart vem som blir ny ekonomidirektör på SVT efter Peter De Verdier. Johannes Ekström tillträder den 1 januari 2023.

Johannes Ekström. Foto: Privat

Johannes Ekström är civilekonom från Handelshögskolan och arbetar idag som CFO, Chief Financial Officer, på försäkringsförmedlaren Mysafety.

– Jag är mycket glad över att få välkomna Johannes Ekström till SVT. Hans erfarenhet från olika delar av mediebranschen och av digitalisering i en rad bolag kommer att vara en stor tillgång, liksom hans förmåga att driva strategiska diskussioner, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.

Johannes Ekström startade karriären som trainee inom Schibstedkoncernen. Han arbetade inom Schibsted i cirka 12 år, bland annat på Svenska Dagbladet och Aftonbladet i olika roller inom ekonomi/finans. Därefter jobbade han som CFO på det som då hette Canal Digital men som idag är Allente. År 2019 började han sin nuvarande roll som CFO på Mysafety.

– Jag har haft tre mycket bra och lärorika år på Mysafety, men när denna möjlighet på SVT dök upp var det ett enkelt val för mig av flera anledningar. Den främsta anledningen är att jag tycker att SVT har ett spännande uppdrag och fyller en viktig funktion i samhället. Dessutom har jag saknat mediebranschen och ser fram emot att återigen jobba med de möjligheter och utmaningar som finns inom media i allmänhet och SVT i synnerhet, säger Johannes Ekström.

Rollen som ekonomidirektör på SVT

Ekonomidirektörens uppdrag är att utveckla, leda och följa upp SVT:s ekonomistyrning och se till att medlen används på ett effektivt, affärsmässigt och förtroendeingivande sätt.

I ekonomiavdelningen ingår även fastighet och säkerhet och i sin helhet har avdelningen cirka 80 medarbetare.

Ekonomidirektören är direkt underställd VD och ingår i SVT:s företagsledning. Direktören sitter även i styrelsen för dotterbolaget Sveriges Radio Förvaltnings AB (SRF), som bland annat äger och förvaltar public services fastigheter.

Johannes Ekström börjar på SVT 1 januari 2023.