Avslöjandet om Scanias korrupta affärer i Indien prisat av internationell antikorruptionsorganisation

Torsdagen den 23 juni tillkännagavs att Uppdrag granskning tillsammans med Confluence Media i Indien och tyska ZDF vunnit TRACE Prize for Investigative Reporting 2022.

Sonal Matharu, Confluence media och Malin Mendet, SVT.

Sonal Matharu, Confluence media och Malin Mendet, SVT.

– Jag är så himla glad för priset – och glad för att jag fått jobba med sådana fullblodsproffs, säger Malin Mendel, reportern bakom avslöjandet.

Motiveringen lyder:

"The Scania Way” is a gripping and flawlessly documented account of a shocking and far too common double standard that allowed a host of unethical and possibly illegal practices to flourish at the India operations of one of Sweden's most admired corporations. A masterpiece of accountability journalism!

("The Scania Way" är en gripande och felfritt dokumenterad redogörelse för en chockerande och alldeles för vanlig dubbelmoral som gjorde det möjligt för ett av Sveriges mest beundrade företag att med oetiska och misstänkt illegala metoder kunna verka i Indien. Ett mästerverk av vad gäller ansvarsutkrävande.)

– Jag tycker att det är viktigt att granska svenska företag även utanför Sverige. Undersöka om de lever upp till löften om att stävja korruption i alla former, säger Malin Mendel.

Granskningen av Scanias affärer i Indien avslöjade mutor för att sälja bussar i Indiens delstater, förfalskningar av 100 lastbilar för att vinna en order med ett statligt gruvbolag och om en gåva från Scania till transportministerns familj, där minister-familjen fick en nybyggd buss när ministerns dotter gifte sig.

– Utan ett klassiskt journalistiskt fotarbete hade aldrig detta kunnat avslöjas. På plats i Indien kunde teamet med Malin Mendel, Sonal Matharu och Linda Hörnqvist, se och höra hur Scania agerat, säger Hans Peterson Hammer dåvarande redaktör på UG.

Han fortsätter:

– Våra medarbetare i Indien utsattes för hård press. Bara genom samarbete med tyska redaktionen på ZDF och indiska kollegorna på Confluence media kunde Scanias affärer avslöjas och berättas. Huvudkontoret på Scania bekräftade SVT:s uppgifter och nyheten fick stort genomslag i svenska och internationella medier.

Bakom avslöjandet står:

  • Malin Mendel, SVT
  • Hans Peterson Hammer, SVT
  • Linda Hörnqvist, SVT
  • Sonal Matharu, Confluence media
  • Hans Koberstein, ZDF
  • Joe Sperling, ZDF

Se reportaget här på SVT Play: Uppdrag Granskning – The Scania Way Länk till annan webbplats..

Fakta: TRACE Foundation firar årets TRACE-pris för vinnare av undersökande journalistik den 23 juni 2022 i Vancouver. TRACE-priset uppmärksammar journalistik som avslöjar affärsrelaterade mutor och ekonomisk brottslighet med målet att öka kommersiell transparens och god förvaltning. Priset är på 10 000 dollar.