SVT förstärker bevakningen i norra Sverige

SVT förstärker bevakningen i norra Sveriges inland. Två nya reportrar: Moa Lindberg i Dorotea och Maria Broberg i Sveg är rekryterade och nya redaktionslokaler är också klara.

Moa Lindberg (foto Marilén Karlsson) och Maria Broberg (foto privat)

Nyetableringarna i Sveg och Dorotea är en del i SVT:s utökning av den lokala journalistiken. Under några år har antalet lokalredaktioner utökats från 27 till 48. SVT:s vd Hanna Stjärne har utlovat minst 50 SVT-orter under 2023.

SVT:s nya lokala reportrar har i uppdrag att fånga och granska det som är viktigt för publiken lokalt men också producera journalistik från sitt bevakningsområde som är relevant för alla i Sverige.

- Att ge publiken en inblick i det som förenar och skiljer förutsättningarna för människor i små och stora kommuner, landsbygd och glesbygd har ett stort värde för speglingen av hela landet. Nyetableringarna i Sveg och Dorotea är en viktig del i den historiska satsning på lokal journalistik som SVT gör, säger nyhetschef Nina Funke.

SVT:s nya lokala redaktioner gör skillnad för publiken. Den nya redaktionen i Fagersta som bevakar kommunerna Avesta, Fagersta, Hedemora, Skinnskatteberg och Norberg har lett till att de kommunerna bevakats mer än dubbelt så mycket sedan reportern Audrey Erath började jobba där år 2021.

I Dorotea blir det Moa Lindberg som tillträder tjänsten. Hon arbetar idag som vikarie vid SVT Nyheter Västerbotten i Umeå, och har bevakat flera stora nyhetsskeenden där. Hon är van att jobba självständigt och har till exempel direktsänt ensam, utan fotograf i Morgonstudion.

- Det känns fantastiskt! Jag ser fram emot att få bevaka ett område som har varit i lite skymundan. Det kommer vara utmanande men framför allt väldigt roligt att få lyfta fram viktiga händelser som berör, säger Moa Lindberg.

Moa är född och uppvuxen i Lycksele, i Västerbottens inland, och har med sin samiska bakgrund viktiga perspektiv med sig för att bevaka området. Hon har ett stort nätverk i Västerbottens inland som hon kommer att få mycket nytta av.

Maria Broberg är ny reporter i Sveg och har bostad och familjeanknytning till Härjedalen. Hon har en kombinerad bakgrund som civilingenjör och journalist.

- Det känns otroligt roligt och spännande att få vara med och starta upp en ny redaktion i Sveg. Jag ser fram emot att lära känna människorna i Härjedalen och bidra till att Härjedalen ska få mer plats i media, säger Maria Broberg.

Maria kommer närmast från tidningen Mitt I där hon varit lokal reporter. Hon har erfarenhet av en stor bredd av bevakningsområden.

Fakta:

- Ett bärande uppdrag för SVT är att finnas och bevaka hela landet.

- Var du än bor i Sverige ska din verklighet återkommande synas i SVT.

- Dessutom publicerar SVT i allt större omfattning nyheter från de lokala redaktionerna i riksprogrammen i tv och på svt.se. Upp till 40 procent av materialet på svt.se är producerat av lokalredaktionerna.

- Här finns SVT:s redaktioner i norra Sverige (Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland): Kiruna, Arvidsjaur, Luleå, Umeå, Skellefteå, Dorotea, Örnsköldsvik, Sundsvall, Östersund och Sveg.

- Med de nya redaktionerna som öppnar under 2022 kommer SVT sammanlagt att ha 48 redaktioner runt om i landet.