Så hjälper Lilla Aktuellt barnen att förstå vad som händer

I måndags sände Lilla Aktuellt ett uppmärksammat och mycket uppskattat inslag om läget i Ryssland/Ukraina och om hur konflikten påverkar Sverige. 

Foto: SVT

När ryska fartyg började trafikera Östersjön och den svenska Försvarsmakten trappade upp sin beredskap på Gotland var det många barn som började oroa sig för krig i Sverige. Något som Lilla Aktuellt uppmärksammade i ett inslag där man intervjuade Mattias Ardin som är chef på Gotlands regemente och Johan Norberg, säkerhetspolitisk analytiker på FOI som uppmanade barn att vara källkritiska.

Efteråt kunde barn chatta i DUO om detta med Hanna Thermaenius, psykolog Rädda Barnen, Hampus Carlsson, yrkesinformatör Försvarsmakten och Malin Andersson, redaktör Lilla Aktuellt.

- I Lilla Aktuellts uppdrag ingår det att ta upp nyheter från omvärlden och vi har en nära dialog med vår målgrupp - både i chattar i Duo och i kommentarfält på Tiktok. Vår publik söker sig ofta till oss vid stora nyhetshändelser och de senaste dagarna har vi fått allt fler frågor från barn om Ryssland och risken för krig i Sverige. Även lärare har hört av sig om att ryktesspridning och inlägg på Tiktok bidragit till att deras elever känt oro. För oss var det självklart att förklara situationen i inslag och svara på barnens frågor. I gårdagens chatt var det flera som uttryckte att de kände sig lugnare och tryggare efter vår rapportering. Under veckan kommer vi att fortsätta prata om nyheten ur olika aspekter och följa upp med ett inslag om källkritik, säger Josephine Hattevig, projektledare för Lilla Aktuellt

Inslaget kan ni se här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.