SVT Play fyller 15 år

Hipp hurra! Sveriges första streamingtjänst fyller 15 år. SVT Play har gått från ett buffrande litet fönster på datorn med trögt modem till dagens sömlösa visningar på stor skärm.

SVT Play fyller 15 år.

– När SVT Play fyllde 10 var målet att den skulle gå från att vara en catch up-tjänst, där man såg det man hade missat när det sändes, till att bli en tv-vana. Där är vi nu. Inom kort förväntas SVT Play gå om SVT1 i publikstorlek och når redan nu varje vecka nästan 6 miljoner svenskar. En av framgångsfaktorerna för SVT Play har varit att utvecklas tillsammans med tittarna och det fortsätter vi med för att på riktigt vara hela Sveriges streamingtjänst, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

SVT Play ska erbjuda berättelserna om Sverige igår och idag, genom dokumentärer, nyskrivet drama och underhållning som samlar familjen. Liksom Öppet arkiv, där man kan återuppleva klassiska svenska serier och filmer – kanske tillsammans med en ny generation. SVT har också ett samhällsansvar och det är viktigt att SVT Play ständigt är uppdaterad, samlar aktuella nyheter, sänder angelägna presskonferenser, erbjuder tillgänglighetstjänster och fördjupande samhällsprogram. SVT Play ska innehålla relevant innehåll för alla i hela Sverige oavsett var du bor eller vem du är.

Här kan du se korta filmer om hur det gick till när SVT Play fick sitt namn och hela historien om hur SVT Play kom till och blev vad det är idag. Och några höjdpunkter från de senaste femton åren! Länk till annan webbplats.

Visste du detta om SVT Play?

  • SVT Play startar 2006 och ett år senare är tjänsten redan uppe i 159 miljoner starter om året!
  • Ett femtiotal namnförslag var på tapeten innan man landande i SVT Play. Det kunde lika gärna ha hetat till exempel SVT för dig, SVT Alltid eller SVT titta. 2008 börjar även andra tv-hus att kalla sina streamingtjänster för just Play.
  • När man började kunna se SVT Play i mobilen var datakostnaden så hög att det kunde kosta 75 kr i datakostnad bara för att se fem minuter av Rapport.
  • 2009 skickar SVT två personer i folkdräkt till Steve Jobs i Kalifornien, för att påskynda godkännandet av SVT Play i Appstore. Det hjälper.
  • Johan Wahlberg, dåvarande webbstrateg (idag distributionsstrateg) på SVT spår i morgonsoffan 2012 att långt in i framtiden – så långt som 2022 - kommer hologram-tv vara grejen. Vi får väl se vad nästa år har att erbjuda! Vad vi vet redan idag är att du kommer kunna fortsätta se alla dina favoriter i SVT Play – och hitta nya.