SVT Nyheter startar ny samisk nyhetssajt med bilden i fokus

Idag startar SVT Sápmi en helt ny samisk nyhetssajt på svt.se. Alla undersökningar visar att publiken vill ha nyheter i mobilen. Den nya sajten är väl anpassad till ett lättillgängligt mobilformat som gör att publiken kan konsumera nyheter när och var man vill.

Ny samisk sajt. Texten är på svenska och finns även på nordsamiska, sydsamiska och lulesamiska.

SVT:s samiska redaktion SVT Sápmi utvecklar och fördjupar nu sitt utbud både i tv och online. Idag startar en ny samisk nyhetssajt svt.se/nyheter/sapmi som ska ge fördjupande och relevant journalistik till den samiska publiken med rörlig bild i fokus.

- Det känns roligt och viktigt att kunna erbjuda den samiska publiken en digital nyhetstjänst där bilden verkligen får ta sin plats. Vår redaktionella ambition är att alla ska kunna ta del av våra nyheter på något av de samiska språken lika väl som på svenska. Det innebär att den samiska publiken får ett än större public serviceutbud, säger Linda Hermansson, tf redaktionschef SVT Sápmi.

SVT Sápmi, som har huvudredaktion i Kiruna med medarbetare spridda över landet, fortsätter producera nyhetsprogrammet Oddasat i samarbete med norska NRK och finska YLE. Redaktionen fortsätter även samarbetet med Sveriges Radios samiska redaktion. Inför nästa säsong planeras 18 nya avsnitt av det fördjupande nyhetsprogrammet 15-minuter från Sápmi. Sammantaget får nu den samiska publiken ett mer fördjupat innehåll där den rörliga bilden står i fokus.

Den nya samiska nyhetssajten ingår i SVT:s satsning på minoritetsspråk där ett stärkt nyhetsutbud och även en satsning på andra programtyper ingår.