Slaget om sanningen – vilket ansvar har vetenskapsjournalistiken?

Slaget om sanningen -  ett livestreamat SVT-seminarium

Pandemin och klimatkrisen har gjort att vetenskapsjournalistiken hamnat än mer i rampljuset. Vilka utmaningar innebär det att bevaka så hett diskuterade ämnen som klimatförändringar, vaccin och skog? Och hur gör man för att publiken ska orka ta till sig alarmerande, svåra eller abstrakta ämnen?

Livestreamat seminarium tisdag 9 november 2021 kl. 18.30. Länk till annan webbplats.

Moderator:

Magnus Thorén, journalist SVT


 

 

 

 

 

Seminariepanelen består av:

Linus Brohult

Linus Brohult

Linus Brohult arbetar som redaktör vid vetenskapsredaktionen på SVT och för programmet Vetenskapens värld. Han är även programledare för programmet Vetenskapsstudion i SVT. Brohult fungerar även som reporter och vetenskapsjournalistisk kommentator vid SVT:s nyhetsredaktion.


 

Charlotta Friborg

Charlotta Friborg

Charlotta Friborg är programchef och ansvarig utgivare för SVT:s riksnyheter. Hon har tidigare bland annat varit publisher på UNT och tidningschef på Östgöta Correspondenten. Nyligen tilldelades hon föreningen Utgivarnas årliga Mommapris för sitt utgivarskap.


 

 

Jonathan Jeppsson

Jonathan Jeppson

Jonathan Jeppsson är i dag nyhetschef på Aftonbladet, men har också arbetat på samhällsredaktionen och varit nyhetsreporter. Han är författare till klimatboken "Åtta steg mot avgrunden" som erhöll Natur & Kulturs Debattbokspris 2021.


 

 

Amina Manzoor

Amina Manzoor

Amina Manzoor är vetenskapsjournalist knuten till Expressen. Hon har tidigare arbetat för Dagens Medicin, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. Manzoor utsågs 2016 till årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning och tilldelades 2021 Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens pris för vetenskaplighet inom journalistiken 

Folke Tersman

Folke Tersman

Folke Tersman är professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet. Han är också ställföreträdande VD för Institutet för framtidsstudier. Tersman är författare till flera böcker om filosofi och blev 2019 invald i Kungliga vetenskapsakademin.


 

Seminariet inleds av Hanna Stjärne, vd SVT.