Mira Bartov blir ny projektledare på SVT Kultur och Samhälle

Mira Bartov bli ny projektledare för musiken på SVT Kultur och Samhälle i Stockholm. Hon kommer att projektleda utbudet inom Kulturstudion och ansvara för musikdokumentärer, konserter och föreställningar.

Mira Bartov är operaregissör, tidigare konstnärlig ledare för Folkoperan och sedan 13 år tillbaka professor i musikdramatisk gestaltning på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

– Mitt nya uppdrag handlar om att fånga, föreviga och förmedla fantastiska ögonblick, säger Mira Bartov. Det handlar om att tillgängliggöra kulturella skatter för en stor och bred publik. Men också att vara med och skapa en plattform för den nya postpandemiska kulturen. Nu börjar kanske vår tids renässans, och jag är mycket stolt och glad att få förtroendet att ta del av den i och med SVT:s musikutbud, säger Mira Bartov.

– Vi lever i en viktig tid. Mycket har förändrats under det senaste ett och ett halvt åren, inte minst vi själva. Konsten och kulturens värde och kraft är viktigare och starkare än någonsin. Kulturen i SVT har varit ett starkt ljus i de mörka tider vi förhoppningsvis lämnar bakom oss nu, men jag tror också att den har en lika stark och ännu mer signifikativ framtid.

Mira Bartov växte upp på en musikskola grundad av hennes föräldrar där hon studerade och undervisade i musik från en tidig ålder. Hon utbildade sig först till skådespelerska i London, men gick sedan vidare och utbildade sig till operaregissör på Operahögskolan i Stockholm. Hon har varit dekan för Operahögskolan på konsthögskolan i Oslo, suttit i Kulturrådets referensgrupp för samverkan med tonsättare, och arbetar även som översättare och librettist.

– Mira Bartov har ett djupt kunnande inom den klassiska musiken. Hon har satt upp ett stort antal operor i Sverige och utomlands och har ett mycket gott rykte som inspirerande drivande kraft, inte minst kring hur tradition och förnyelse kan samsas i spännande konstellationer, säger Martin Vårdstedt, programchef SVT Kultur och samhälle i Stockholm.

– Det känns otroligt roligt och spännande att Mira Bartov tackat ja till den här rollen på SVT. Vårt klassiska musikutbud, med konserter och föreställningar, är en hörnsten i SVT:s public serviceuppdrag jag är övertygad om att Mira Bartovs skarpa blick för innehållet kommer ge många starka upplevelser till tv-publiken.

Mira Bartov efterträder Ella Petersson som blir kanalchef för P2 på Sveriges Radio.