Per Sinding-Larsen tilldelad Grammis specialpris 2021

SVT:s musikjournalist Per Sinding-Larsen har tilldelats musikpriset Grammis specialpris 2021.

Per Sinding-Larsen

Per Sinding-Larsen Foto:privat

- Jag är så otroligt glad och tacksam över att få det största priset av alla inom musik, särskilt nu när jag är inne på mitt fyrtionde år som musikjournalist. Det inspirerar mig att fortsätta lyfta den nya och bästa musiken. Dessutom visar detta hur viktigt det är att SVT har en alert musikbevakning, säger Per Sinding-Larsen.

Per började på SVT 1999 och har jobbat som producent, projektledare, programledare, reporter, fotograf. Idag jobbar han som musikjournalist, framförallt med PSL på SVT Play, samt som recensent och kritiker på Kulturnyheterna och Morgonstudion. Han har bland annat jobbat med programmen Studio pop, Kvällstoppen, Rock! och filmerna om gruppen Kent.

Han fick priset med motiveringen: ”Ingen symboliserar bevakning av populärmusik i svensk television som den här musikjournalisten. Från 1991 fanns han på dåvarande ZTV då han gjorde över 2 000 intervjuer och artistporträtt. Den vanan tog han sedan vidare till SVT där han utöver expertinslag drivit projekt som Studio Pop och PSL. Hans bevakning har belönats med Stora journalistpriset och vid sidan av rollen på SVT har han gjort dokumentärer med bland annat Kent och artister från samtida svenska hip-hop-scenen. Han är också återkommande konferencier på Roskilde festivalens orangea scen. Hans passion för svensk populärmusik och musikutgivning har varit total under tre decennier och den tycks definitivt inte minska. Juryns specialpris Grammis 2021 tilldelas tv-personligheten och musikjournalisten Per Sinding-Larsen.”

Om Grammis: Grammis är Sveriges äldsta och bredaste musikpris och har delats ut sedan 1969. Syftet med den årliga prisutdelningen är att uppmärksamma och premiera artister, musiker och kreatörer som åstadkommit intressanta produktioner under året. Grammis ska verka som en symbol för en bred och artistiskt ambitiös svensk musikproduktion och stimulera kvalitet, kreativitet och bredd inom svenskt musikliv. Grammis arrangeras årligen av Ifpi Sverige som är de svenska musikbolagens branschorganisation.

 

Charlotta Lambertz