Ingemar Persson lämnar rollen som programchef för dokumentär

Ingemar Persson har varit programchef och ansvarig utgivare för dokumentärredaktionen i drygt 20 år. Han fyller 65 år i maj och kliver nu av sitt uppdrag som programchef och övergår till en senior roll vars exakta detaljer utformas i dialog med divisionschef Andreas Bedinger.

Ingemar Persson SVT

Foto: Eva Edsjö/SVT

– Det är ju inte mycket att överraskas över att man kliver av ett sådant här jobb efter cirka 20 år – många kan nog snarare tycka att det är hög tid… Men det har varit så ovanligt fantastiskt och meningsfullt att få syssla med just det här området under alla dessa år, så jag har haft lite svårt att slita mig – trots att det är ett jobb som då och då är ganska krävande. Jag är också besatt av och vurmar för public service på ett närmast patologiskt sätt. Möjligheten att nå många med ett nyanserat innehåll har alltid hägrat, säger Ingemar Persson.

Han fortsätter:

– Till slut blev det dock väldigt påtagligt svårt att få tiden att räcka till och jag började känna mig sliten på ett nytt sätt och då blir det naturligt att slutligen ändå stiga åt sidan. Det är väldigt mycket som har hänt och sänts under dessa 20 år som jag är riktigt stolt över. Svårast nu är att välja bort vardagen med alla medarbetare på redaktionen men jag är helt övertygad om att verksamheten kommer att leva och må bra framöver utan mig och att redaktionens begåvade och duktiga människor kommer att fortsätta leta efter de intressanta berättelserna och de angelägna ämnena att skildra och undersöka.

Dokumentäravdelningen består bland annat av redaktionerna för Dokument inifrån, Dox, Dokument utifrån, svensk dokumentärfilm och dokumentära serier, kortfilm, Vetenskapens värld och Veckans brott.

– Under Ingemar Perssons modiga ledning, kloka och inkluderande ledarskap har SVT år efter år kunnat leverera prisbelönta och viktiga dokumentärer och programserier på en oerhört hög nivå. Det är dokumentärfilmer som har berört, vidgat perspektiven och väckt hopp och förtröstan. Andra dokumentärer har varit serier och granskningar som skakat om publiken och som avslöjat grava missförhållanden. Inte sällan har de lett till viktiga samtal om perspektiv och strukturer i vår tid och avgörande förändringar i samhället. SVT:s dokumentär- och vetenskapsredaktion är i absolut världsklass med sin bredd av olika specialistområden och sin sylvassa spetskompetens. Allt detta har byggts och utvecklats under Ingemar Perssons ledning de senaste två decennierna. Mycket av framgången är Ingemars förtjänst, säger Andreas Bedinger, chef för programdivisionen.

Rekrytering av ny programchef har inletts. Axel Arnö, projektledare för Dox och Dokument utifrån, går från 8 mars in som tf programchef för avdelningen. Rekryteringen av en ny programchef har inletts och en referensgrupp ska ta fram kompetenskriterier för en ny programchef. Andreas Bedinger ansvarar för rekryteringen.