Nytt svenskt i SVT:s digra långfilmsvår

Det blir en het långfilmsvår i SVT med över 140 titlar, och de nya svenska filmerna är fler än någonsin.

Det är hyllade och flerfaldigt Guldbagge-belönade filmer som Spring Uje spring, Aniara och Min pappa Marianne med Rolf Lassgård och Hedda Stiernstedt, men också den aldrig tidigare visade Snälla kriminella, med bland andra Johan Glans, som får sin urpremiär i SVT i april.

SVT är en viktig aktör i finansieringen av ny svensk film och ett av de viktigaste visningsfönstren för inhemska filmproduktioner. Under 2020 hade svensk film sammanlagt över 10 miljoner tittare i SVT:s kanaler och på SVT Play. SVT avsätter 100 miljoner om året till långfilm, dokumentär, kortfilm och kulturdokumentärer. 55 miljoner går till lång spelfilm. Det utgör ungefär 10% av den totala budgeten för långfilmsproduktion i Sverige.

Vårens åtta nya långfilmer med SVT-finansiering visar upp en fantastisk bredd i uttryck, ämnesval och spelplatser. Från Norrlands inland i Jon Blåheds förtrollande film som heter just Inland, till panik på rymdskeppet Aniara. Däremellan åker vi på en berörande resa med Amanda Kernell i Charter och gör ett klaustrofobiskt djupdyk i Breaking surface. Andra sidan är något så ovanligt som en svensk skräckfilm som gjorde succé på biograferna i höstas. Vi mellanlandar i Alingsås, hos Min pappa Marianne, och hänger med Snälla kriminella i en stockholmsförort. I årets guldbaggevinnare för Bästa film, Spring Uje spring, berättar Uje Brandelius och Henrik Schyffert ömsint och humoristiskt om hur man (inte) hanterar en svår omvälvning i livet.

Tre av filmerna har legat etta på biotoppen (Spring Uje spring, Andra sidan och Min pappa Marianne) och flera av filmerna belönades med guldbaggar på årets filmgala.

Andra sidan, Inland och Snälla kriminella har alla tillkommit som en del av SVT:s och Filminstitutets gemensamma satsning på lågbudgetfilm för nya talanger, Moving Sweden.

- Det fantastiska resultatet av Moving Sweden-satsningen som vi under våren och fram till sommaren kan se på SVT ger gott hopp om den unga talangen och om framtiden för svensk film, konstaterar Charlotta Denward, långfilmsansvarig på SVT, och sammanfattar:

- SVT har stor betydelse för svensk film som en viktig finansiär, en aktiv samproducent och inte minst som ett oöverträffat visningsfönster eftersom det är på SVT som filmerna möter sin största publik.

Utöver de nya svenska filmerna har SVT laddat upp med en mäktig långfilmsvår med mer än 140 titlar från hela världen och i alla genrer, såväl klassiker som nya storfilmer. Det blir bland annat mycket nordiskt, med titlar som omskakande danska familjedramat Hjärter dam, Tuva Novotnys filmregidebut Blind Spot, finstämda isländska En väldig vänskap och det storslagna norska dramat Ut och stjäla hästar, med bland andra Stellan Skarsgård i en av huvudrollerna.

Den som gillar spänning kan se fram emot titlar som Quentin Tarantinos tajta västern The Hateful Eight och de rafflande verklighetsbaserade filmerna Snowden, Steven Spielbergs Bridge of Spies, journalistdramat Spotlight samt Valkyria med Tom Cruise, om attentatet mot Adolf Hitler 1944. Det blir också härliga och inspirerande filmer som romantiska komedierna Juliet, Naked och Patrick, Jim Jarmuschs poetiska Paterson, franska klassikern En söndag på landet och Aki Kaurismäkis dramakomedi Ljus i natten.

SVT visar också filmer från andra delar av världen, som brasilianska dramat Aquarius, den absurda zambiska satiren I Am Not a Witch, det gripande kinesiska dramat So Long, My Son och tre filmer av japanske Cannes-vinnaren Hirokazu Kore-eda, nämligen Tredje mordet, Efter stormen och

Systrarna. Framåt sommaren är det dags för SVT att hylla Lasse Hallström, en av Sveriges internationellt mest framgångsrika regissörer som fyller 75 år den 2 juni, med att visa flera av hans filmer. Det blir både svenska komedier, som En kille och en tjej och Jag är med barn, såväl som hans amerikanska genombrott Gilbert Grape. Observera att den bifogade listans sändnings- och publiceringsdatum är preliminära och kan komma att förändras.

De svenska långfilmerna med SVT-finansiering:

Aniara sänds i SVT2 och publiceras på SVT Play 19 februari Manus o regi Pella Kågerman och Hugo Lilja.

Andra sidan sänds i SVT1 27 februari och publiceras på SVT Play 26 februari Manus o regi Tord Danielsson och Oskar Mellander.

Spring Uje spring sänds i SVT2 och publiceras på SVT Play 5 mars Manus Uje Brandelius, regi Henrik Schyffert.

Snälla kriminella sänds i SVT2 och publiceras på SVT Play 30 april Manus Simon Garshasebi, Johan Wiman, Babak Yousefi och Sara Young, regi Sara Young.

Inland sänds i SVT2 och publiceras på SVT Play 21 maj Manus o regi Jon Blåhed.

Breaking surface sänds i SVT1 och publiceras på SVT Play 11 juni Manus o regi Joachim Hedén.

Charter sänds i SVT2 och publiceras på SVT Play 18 juni Manus o regi Amanda Kernell.

Min pappa Marianne sänds i SVT1 19 juni och publiceras på SVT Play 18 juni Manus Daniel Karlsson o Ida Kjellin, regi Mårten Klingberg.