Historiskt stort intresse för SVT:s nyheter

85% av Sveriges befolkning tog del av något från SVT varje vecka under 2020. Det är en ökning med 3% jämfört med förra året. Aldrig i modern tid har SVT nått så många människor med nyheter.

Foto: SVT

- I stort sett alla i Sverige använder SVT varje vecka. Corona-krisen skapar ett enormt behov av nyheter och SVT har mött upp med bland annat direktrapportering på svt.se, granskningar, utfrågningar, specialprogram bland mycket annat. Tv har också spelat en avgörande roll för kultur, avkoppling och sällskap, säger vd Hanna Stjärne.

Under 2020 har digitaliseringen tagit stora språng i hela samhället och det syns också tydligt hos SVT. I åldern 20-39 svarar flest, hela 25%, SVT Nyheter på frågan om vilken digital nyhetsleverantör de föredrar. 2017 var motsvarande siffra 9%. Under året var det också tydligt att medelålders och äldre publik ökar sitt tittande online. I gruppen 50 - 70-åringar ökade tittandet med drygt 25% på SVT Play, mer än i någon annan åldersgrupp.

- Det är ett tydligt skifte hos publiken, och det är möjligt att SVT Play går om SVT1 redan inom något år. För vissa titlar är förflyttningen särskilt tydlig, till exempel hade dramaserien Kalifat mer än dubbelt så många tittare online som i traditionell tv. Vi arbetar nu med att förbättra SVT Play ännu mer och också utveckla berättandet så att det passar de nya digitala tv-vanorna, säger Hanna Stjärne.

Hur tog publiken del av SVT under 2020?

 • Antalet tittare på traditionell tv minskar och online ökar kraftigt. Sammantaget har 85% av befolkningen tittat på SVT varje vecka.
 • Andelen som använder både nya och gamla plattformar har ökat kraftigt från 31 procent andra halvåret 2019 till 49 procent sista tertialen 2020. Andelen som endast använder SVT online har ökat varje år och uppgår i dag till 16 procent.
 • Ökningen online drivs framförallt av SVT Nyheter. Nyhetsprogrammen i SVT Play ökade med 100% under 2020.
 • Onlinetittandet drivs också av titlar som Sommarlov och Julkalendern Mirakel som båda slog rekord under 2020.

SVT topp 10 mest sedda programmen online

 1. Julkalendern: Mirakel
 2. Pippi Långstrump
 3. Kalifat
 4. Kokobäng
 5. Sommarskuggan
 6. Bäst i test
 7. Vår tid är nu
 8. Alfons Åberg
 9. Leif & Billy
 10. Normala människor