Teckenspråksgestaltning av alla Melodifestivalens deltävlingar

Nu drar hela Sveriges fest igång med spännande tävlingar och stor show varje lördag i sex veckor. I år kommer alla bidrag i samtliga deltävlingar, Andra Chansen och Finalen att teckenspråksgestaltas. Tidigare år har endast finalen teckenspråksgestaltats.

Teckenspråkstolkarna Jade Osbeck, Tommy Rangsjö, Xuejia Zacsko, Jamila Ouahid, Joakim Hagelin Adeby och Amina Ouahid. Foto: SVT

Teckenspråkstolkarna Jade Osbeck, Tommy Rangsjö, Xuejia Zacsko, Jamila Ouahid, Joakim Hagelin Adeby och Amina Ouahid. Foto: SVT

Att tillgängliggöra livemusik på teckenspråk är en konstform. Det räcker inte med att bara tolka texten utan att också förmedla känslan, budskapet och artistens uttryck. Det kräver noggrann förberedelse och ett stort engagemang från de som gör det.

Teamet i år är Jade Osbeck, Tommy Rangsjö, Xuejia Zacsko, Jamila Ouahid, Joakim Hagelin Adeby och Amina Ouahid.
-Det bästa med melodifestivalen är att den erbjuder alla, oavsett vilken hörsel man har, ett vackert språk och språket är musik, säger teckenspråkstolken Amina Ouahid.

Första gången finalen teckenspråksgestaltades var 2010 och responsen blev otroligt positiv. Från 2013 och framåt har SVT samsänt finalen i två kanaler.

- Melodifestivalen är glädje och gemenskap när vi behöver den som allra mest. Vi har sett år från år hur de skickliga Melodifestival-tolkarna har blivit alltmer uppmärksammade och uppskattade. Därför är jag väldigt glad över utökningen av teckenspråksgestaltningen som vi gör i år, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Sändningarna teckenspråksgestaltas i SVT24 och på SVT Play.
Premiär för Melodifestivalen 2021 blir det lördag 6 februari, kl 20.00.