Mark Cummins ny redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT:s lokala nyheter i Jämtland och Härjedalen

SVT:s lokala nyheter värvar chef från Australien. Mark Cummins utsedd till ny chef för SVT Nyheter Jämtland.

Mark Cummins har en bakgrund på SR International i Stockholm och arbetar för närvarande på public service-bolaget SBS i Sydney, som programchef med särskilt uppdrag för nyhetsförmedling till Australiens multikulturella befolkning, med sammanlagt 68 språkredaktioner.

Under Covid-19-pandemin har Mark Cummins varit ansvarig för att lansera en nyhetsportal med den senaste informationen på 63 språk till den multikulturella befolkningen. Portalen blev nyligen belönad med Australiens publicistpris för ”Best Response to COVID-19.”

Mark Cummins är född och uppvuxen i Australien. Som universitetsstudent flyttade han till Japan, blev flytande i japanska språket och började 1990 som nyhetsreporter på japansk tv.

1993 flyttade Mark Cummins till Stockholm och arbetade för både japansk och svensk media i Stockholm och London.

– Jag är så glad över att Mark Cummins tar sig an utmaningen att leda redaktionen i Jämtland. Han är en stark publicist och förändringsledare som kommer att kunna bidra med sina kunskaper och erfarenheter, säger Nina Funke, nyhetschef för SVT:s lokala nyheter i norra Sverige.

I slutet av mars går flyttlasset från Sydney till Östersund och Mark Cummins tillträder sin nya tjänst 6 april.

– När det gäller min koppling till Jämtland/Härjedalen så kommer min partner från Jämtland och vi har sedan 2002 varit på årliga besök i länet. Vi har rest runt en del i länet och jag fascineras, både av människorna, den vackra naturen och utmaningarna som regionen står inför. Jag har också en stark längtan att få jobba med lokala nyheter, nära både redaktionen, nyheterna och människorna, som det här uppdraget innebär, säger Mark Cummins.

Intervju med Mark Cummins i SVT Nyheter Jämtland Länk till annan webbplats..