En legendarisk tv-chef med stark integritet

Till minne av Sam Nilsson. SVT:s vd Hanna Stjärne skriver ihop med tidigare vd:ar Eva Hamilton och Christina Jutterström.

Foto: Åke Erlandsson/SVT

När Sam Nilsson skulle sluta som vd för SVT 1999, efter nästan två decennier, ville han först inte ha någon avtackning. Till slut övertalades han av sina kollegor. Det blev en känslofylld tillställning där Sam firades ner från taket och placerades under en korkek. Sams avslutande ord var: Lova mig att ta hand om public service!

För oss som sedan tog över som vd:ar var det en hedersam uppgift att utveckla det som Sam Nilsson lagt grunden till. Att SVT ska stå för bredd, kvalitet och integritet. Han hade en politisk bakgrund från Högerpartiet men stred för att SVT i alla lägen skulle vara oberoende från politiken.

Sam Nilsson hade förmågan att se runt hörn. Tidigare än de flesta såg han behovet av ett ständigt nyhetsflöde och startade därför 1999 nyhetskanalen SVT24. Han brann lika mycket för dramatik som Fanny och Alexander som för vågade nya programformat som Expedition: Robinson. Och han satt själv sena kvällar i Robinson-klipprummet 1997 för att fatta de avgörande besluten för att programmen skulle kunna sändas och la därmed grunden för reality-TV i hela världen.

Sam Nilsson var en engagerad chef som hade öga för att upptäcka talang. Han var en utpräglad strateg – som en schackspelare. Alla vägar prövades i tanken innan han gjorde sina drag. Sam gjorde SVT till ett internationellt föredöme och vann det prestigefyllda Directorate Award vid Emmy-galan i New York, för insatserna både på SVT och för tv-branschen världen över.

Född i Norsjö i Västerbotten var han den norrländske arbetarpojken som blev politiker, journalist och till slut SVT-vd. Han var gift med den svensk-amerikanska konstnärinnan Martha Edelheit – en fantastisk kärlekshistoria. De blev hastigt förälskade i ungdomen, men Sam var då redan förlovad. När Sam var i 60-års åldern stötte han av en slump ihop med Martha på flygplatsen i Helsingfors. Kärleken blossade upp igen och Martha flyttade till Sverige. De levde ihop ända till Sams död.

Våra varmaste tankar går till Sams familj.

Tack för allt Sam. Från oss, från kollegorna på SVT och framförallt från den svenska tv-publiken.

Hanna Stjärne vd SVT

Eva Hamilton fd vd SVT

Christina Jutterström fd vd SVT