SVT förbättrar tillgängligheten på SVT Play

SVT är till för alla och god tillgänglighet är därför extra viktigt. I public service-uppdraget finns tydliga krav på textning, teckenspråkstolkning, syntolkning och uppläst text. Kraven gäller främst tv-sändningar i broadcast. Men eftersom tillgänglighet är centralt förbättrar SVT tillgängligheten även online. Det är viktigt för många användare. Livsviktigt i vissa fall.

Bild från SVT Play med Julkalendern där man ser hur man väljer "tydligare tal".

Julkalendern "Mirakel" går att se med Tydligare tal på SVT Play. Foto:SVT

- Teckenspråkstolkningen är oerhört viktig för att döva och andra som kommunicerar med teckenspråk ska kunna ta del av nyheter, dokumentärer och annat på sitt eget språk. Vi jobbar för att ge publiken så mycket som möjligt utifrån våra resurser, och vi är stolta över vår stora leverans under coronavåren och att vi varje vardag erbjuder 18-blocket Rapport, Sportnytt och Kulturnyheterna teckenspråkstolkade på SVT Play, säger Anna Zettersten, chef för SVT Språk & Tillgänglighet.

Allt som textas i broadcast finns textat online. Extra nyhetssändningar online textas så ofta som möjligt. SVT textar också många av de inslag som publiceras på svt.se.

Två stora förbättringar inom tillgänglighet under år 2020 är dels textning av lokala nyhetssändningar på SVT Play och dels en funktion som skruvar ner bakgrundsljud och därmed gör tal tydligare.

SVT utvecklar nya tjänster i dialog med användarna. Det sker genom regelbundna träffar med användare, i intressentdialoger med organisationer samt i möten om specifika tillgänglighetstjänster. För att ytterligare säkerställa tillgänglighetsaspekterna arbetar Erik Hedin heltid med att samordna SVT:s digitala tillgänglighet.

- Vi jobbar med ständiga förbättringar av SVT:s onlinetjänster. För att det ska funka måste vi ha en tät kontakt med användarna. Och det har vi, både genom att testa tillsammans med dem men även lyssna via enkäter och feedback vi får från SVT:s publikservice. Sedan mäter vi också noga vad våra användare gör. Att vi har en fungerande lärande process för att snabbt kunna fixa fel och svårigheter är avgörande. Jag brukar kalla vårt arbetssätt för Omtänksam design. Den består av tre steg: Bry dig om, Tänk om, Gör om. Det har nog aldrig varit viktigare att göra digitala tjänster för alla, säger Erik Hedin, samordnare för SVT:s digitala tillgänglighet.

Just nu under utveckling

Tydligare tal är en tjänst som sänker bakgrundsljuden i ett program och därför gör att rösterna i programmet hörs tydligare. Tjänsten utvecklas för dem som har nedsatt hörsel eller stör sig på för höga bakgrundsljud. Tydligare tal finns än så länge på ett begränsat antal program, men det kommer snart fler. Funktionen Tydligare tal finns i samma meny som där man väljer undertext. Tydligare tal är en genre på SVT-Play, både på webben, i AppleTV-appen och SmartTV-appen.

Tydligare tal | SVT Play Länk till annan webbplats.

Automatisk textning av lokala nyheter - sändningar från de lokala nyhetsredaktionerna textas med hjälp av automatisk taligenkänning. Just nu gäller detta 09:05-sändningarna på SVT Play. Texten skapas några minuter efter det att programmet publicerats och inte i direktsändning. Vid årsskiftet kommer samtliga lokala nyhetssändningarna att finnas med automatiskt genererad textning.

Uppläst text - är en tjänst där en syntetisk röst läser upp översättningstexten. Tjänsten är främst ett hjälpmedel för synskadade och dyslektiker som har svårt att läsa textremsan när det är utländskt tal. Hittills har tjänsten enbart funnits i SVT:s tv-kanaler men under nästa år kommer den även som en valbar tjänst i SVT Play.

På SVT Play finns sedan tidigare även:

Teckenspråkstolkade program och program på teckenspråk | SVT Play Länk till annan webbplats.

Syntolkat | SVT Play Länk till annan webbplats.