Michael Kucera ny programchef för samhällsredaktionen på SVT Nyheter

Michael Kucera, nyhetschef för online på SVT Nyheters riksredaktion, blir ny programchef och ansvarig utgivare för samhällsprogrammen på SVT Nyheter.

Programchef för samhällsredaktionen på SVT Nyheter är ett av Sveriges tyngsta journalistiska uppdrag med stort ansvar för SVT:s bevakning av allmänna val i Sverige och EU samt för program som Agenda, Lilla Aktuellt, Utrikesbyrån och Ekonomibyrån.

– Jag har valt Michael Kucera för att han är en duktig publicist och ledare med ett stort samhällsintresse. Han har haft en central roll i att bygga SVT Nyheters digitala framgångar och trovärdighet och tar nu med sig de erfarenheterna till sin nya roll, säger Anne Lagercrantz, divisionschef för nyheter och sport på SVT.

Michael Kucera har arbetat i flera roller på SVT. Han har varit reporter och redaktör på både Rapport och Aktuellt och varit redaktör för valvakor och valprogram under flera valrörelser, såväl svenska val som EU- och USA-val.

– Att få leda arbetet med SVT:s samhällsprogram och valbevakning är ett av de allra finaste publicistiska uppdrag jag kan tänka mig. Här arbetar några av landets skarpaste journalister och jag ser mycket fram emot att tillsammans med dem fortsätta att utveckla samhällsjournalistiken både i traditionell TV och för en ny publik på svt.se och SVT Play, säger Michael Kucera.

SVT Nyheters nuvarande programchef för samhällsprogrammen, Eva Landahl, går i pension i maj 2021. Under våren sker en successiv överlämning från henne till Michael Kucera som preliminärt tillträder arbetet som programchef 1 februari 2021. Arbetet med att rekrytera ny chef till online-redaktionen på SVT Nyheter leds av Charlotta Friborg, programchef för riksnyhetsutbudet på SVT Nyheter, och startar omedelbart.