Stora Journalistpriset till Johanna Bäckström Lerneby

SVT Sports nyhetschef Johanna Bäckström Lerneby får Stora Journalistpriset 2020 i kategorin Årets röst för sitt arbete med reportageboken Familjen.

– Jag är så glad och stolt över priset. Det Familjen handlar om ligger mig så varmt om hjärtat, de parallella samhällen som kriminella klaner och släkter lyckats bygga upp i våra förorter och som gör att redan utsatta människorna som bor där far oerhört illa. Jag är stolt över att boken gjort att samhällsdebatten nu förs nyktert om förorten så att det går att göra något åt de missförhållanden som finns där. Det förtjänar de som bor där, säger Johanna Bäckström Lerneby.

Hon fortsätter:

– Jag har också sett att det gjorts massa bra journalistik som uppföljningar av boken och det gör mig extra stolt. Om journalistiken används på rätt sätt är det en oerhörd kraft, och den ska vi som till exempel jobbar på SVT använda oss av och ha respekt för. På SVT Sport har vi en uttalad plan nu om att göra mer egen journalistik och granskningar, ett fantastiskt roligt arbete som vi precis är i början av.

Boken problematiserar framväxten av kriminella klanstrukturer i Sverige, med särskilt fokus på utvecklingen i Angered i Göteborg där hon under mer än ett decennium har följt en familj från området. Hon har träffat såväl familjemedlemmar som privatpersoner och företagare som utsatts för dem och myndigheter som försöker sätta stopp för dem.

– I början av 2000-talet, när jag var krimreporter på GP, hörde vi rykten om att det fanns en mäktig äldre man som bestämde i Angered, nästan som en gud. Det var som fantasier, men sen träffade jag en ur familjen 2006 och kopplade senare ihop det med de där ryktena. Då förstod jag att det finns maktsfärer som är nog så starka i våra förorter, och som styr och ställer, men som vi inte har en aning om. Och som ställer till det för människorna som bor i de här områdena, säger Johanna Bäckström Lerneby.

Nyhetschef på SVT Sport

Johanna Bäckström Lerneby började sin karriär som sportreporter på Norrbottens-Kuriren i mitten på 90-talet och är även känd som kriminalreporter på Göteborgs-Posten samt reporter på SVT:s Uppdrag Granskning. De senaste åren har Johanna varit kriminalchef, nyhetsredaktör och producent på Aftonbladet.

Sedan i mars arbetar hon som nyhetschef på SVT Sport.

– Att bli bättre på fördjupande journalistik och granskningar är en uttalad ambition hos oss på SVT Sport och under året har vi jobbat aktivt med att förstärka oss inom detta område. Rekryteringen av Johanna Bäckström Lerneby som ny nyhetschef var ett stort steg på den resan och hon har redan gjort avtryck på redaktionen genom att implementera nya metoder för granskning och aktivt bidragit till att höja kompetensen på individnivå. Att Johanna nu prisas med Stora Journalistpriset för sin bok gör oss alla väldigt stolta men också väldigt inspirerade, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Juryns motivering: “Med mod och integritet har hon fått oss alla att föra ett nödvändigt samtal om släktbandens roll i den grova kriminaliteten.”

 

Charlotta Lambertz