Julen i SVT

I jul kommer SVT att visa våra traditionella julprogram som Kalle Anka önskar god jul, Karl-Bertil Jonssons jul, Stjärnorna på slottet, Fanny och Alexander, Konungens tal, julotta och midnattsmässa. Under julafton kommer årets mycket folkkära julvärd, Lars Lerin, att hålla publiken sällskap. Men på SVT kommer man också kunna njuta av mycket nytt inom drama, dokumentär underhållning och kultur.

Foto: Ulrika Malm

– Det ser ut att bli en annorlunda jul där många inte kommer att kunna träffa sina nära och kära som de brukar. Därför känns det extra viktigt i år att SVT erbjuder program som ger publiken en känsla av gemenskap. Julutbudet är fullt av tradition, kulturupplevelser, dokumentärer, musikprogram och härligt drama - till exempel helt nya specialavsnitt av Vår tid är nu. Vi återinför också våra hallåor som extra sällskap hela vägen från lucia till trettonhelgen och såklart blir det en väldigt speciell julvärd under julafton, säger Hanna Stjärne, vd SVT.

Här är ett axplock av allt som kommer att sändas i SVT under jul och nyår.

Vår tid är nu - specialsäsong

På juldagen blir det en högtidsstund för alla Vår tid är nu-fans. Då är det premiär för sista säsongen av den älskade och hyllade dramaserien. Och nu ska vi äntligen få veta hur Nina och Calle lyckades hitta tillbaka till varandra igen. De fyra avsnitten utspelar sig nämligen 1951, mellan första och andra säsongen. Vår tid är nu – 1951

Stjärnorna på slottet

En schlagerdrottning, en konstnär och tre skådespelare – så ser årets uppställning ut i Stjärnorna på slottet. I juli träffades Charlotte Perrelli, Ernst Billgren, Shima Niavarani, Kjell Wilhelmsen och Ola Rapace på Lejondals slott för att dela med sig av sina livs historier. I julhelgen är det tittarnas tur att möta årets stjärnor och höra vad de har att berätta!

Allsång på Skansen - Årskrönika

Vi följer Sanna Nielsen och många av sommarens fantastiska medverkande i en sommarljus återblick på hela Sveriges Allsång på Skansen. Det var en speciell sommar när Allsång på Skansen fick lite av en ny form, där publiken på plats saknades och tv-tittarna bland annat kunde få chansen att sjunga med hemifrån i DUO-appen.

Klassen

På julafton börjar den nya säsongen, den fjärde av Klassen. Det är samma klass som förra året – fast ett år äldre. Det handlar om små och stora saker som skapar igenkänning med ämnen som sträcker sig från hur vänskapen sätts på prov när två vänner blir kära i samma tjej till hur det känns att inte bli sedd.

Sissels jul

Norska sångerskan Sissel Kyrkjebø bjuder på ett klassiskt och traditionellt julprogram. Den intima konserten är inspelad inför en liten publik i december 2019 i stämningsfulla Sporten Selskapslokale i Oslo.

Sagan om Karl-Bertil Jonssons jul

Den älskade berättelsen om 14-åringen som tar från de rika och ger till de fattiga är för många en lika självklar tv-tradition som Kalle Anka och har berört flera generationer svenskar. Sagan har nu blivit scenföreställning med nyskriven musik. Henrik Dorsin berättar sagan på scenen och står även för bearbetning och nyskrivna sångtexter.

Stockholms blodbad – kampen om tronen

Stockholms Blodbad 1520 är ett av de mest dramatiska ögonblicken i hela Nordens historia. Men vad var det egentligen som hände? Hur kunde hundra personer avrättas mitt i Stockholm? I två program kommer historikerna Bo Eriksson och Anna Maria Forsberg att avslöja intrigspelet bakom blodbadet. Det är ett storslaget drama med krig, kärlek, konspirationer och svek. Det är en dödlig kamp om den svenska tronen.

Ulf Lundell

Dokumentär i två delar om en av Sveriges största kulturpersonligheter. Ingen har som Ulf Lundell varit aktuell både som artist/låtmakare och som författare i snart ett halvt sekel. Förutom Ulf Lundell själv medverkar Leif GW Persson, Eva Dahlgren, Benny Andersson, statsminister Stefan Löfven, storasyster Inger Lundell, mellostjärnan Dotter, Lena Andersson, Sigge Eklund, Karolina Ramqvist, David Lagercrantz, Göran Greider, Åsa Linderborg m fl.

Dessutom sänder SVT femtio filmer under jul och nyår. Bland andra Amelie från Montmartre, Sune vs Sune, Fanny och Alexander, Livet är underbart, alla tre Snabba cash-filmerna, The Holiday, mfl.

Vill du veta mer om vad som visas på SVT i jul, kan du hitta det här! Pdf, 12.5 MB.