SVT förstärker i Blekinge – ny redaktion i Karlshamn

SVT Nyheter Blekinge öppnar en ny redaktion i Karlshamn och får därmed två redaktioner. Huvudredaktionen finns i Karlskrona. Förstärkningen i Blekinge är en del i SVT:s satsning på mer lokal journalistik och fler redaktioner över hela landet.

SVT Nyheter Blekinges nya redaktion i Karlshamn öppnar 25 november.

SVT utökar successivt antalet lokala redaktioner och Karlshamn blir den 39:e. Målet är att SVT ska finnas på minst 45 orter inom några år.

- SVT förstärker nu i snabb takt den lokala journalistiken. Den nya redaktionen i Karlshamn är ett led i det. SVT Nyheter Blekinge står bakom flera viktiga lokala granskningar, nu senast turerna bakom miljonrullningen i ett av Karlshamns kommuns största byggprojekt. Nu får redaktionen än bättre möjligheter att göra god journalistik för alla som bor i Blekinge, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

SVT:s uppdrag är att vara hela Sveriges television och den lokala journalistiken är en bärande del av det.

Towe Olsson, reporter i Karlshamn och Mattias Christiansson, redaktionschef SVT Nyheter Blekinge. Foto: Henrik Friberg/SVT

- Min förhoppning är att vi kan komma närmare de som bor, jobbar och rör sig i västra Blekinge, och skapa en nyhetsbevakning där vi ökar både bredden och djupet på nyheterna från Karlshamn, Sölvesborg och Olofström. Vi har alltid bevakat hela Blekinge, men nu kan vi göra det ännu lite bättre, säger Mattias Christiansson, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Blekinge.

Redaktionen i Karlshamn öppnar den 25 november. Reportern Towe Olsson har redan börjat sitt specialuppdrag i Karlshamnsområdet.

- Jag tycker att det är väldigt roligt och viktigt att vi öppnar en redaktion i Karlshamn. På så sätt kan vi bevaka västra delen av länet ännu mer än vad vi gör idag och vi får närhet till nyheterna på ett helt annat sätt än tidigare. Genom att vi öppnar en redaktion i Karlshamn kan vi också vara snabbare på plats där det händer, när det händer. Jag ser fram emot att möta tittarna när jag är på väg ut på jobb, likväl som jag när jag går min lunchpromenad, säger reporter Towe Olsson. 

Towe Olsson är uppvuxen strax utanför Karlshamn. Hon har arbetat på Blekinge Läns Tidning i Karlshamn de senaste tio åren. Sedan maj i år är hon anställd på SVT Nyheter Blekinge.

I Blekinge finns både starka lokala tidningar och public service. För medborgarna och demokratin är det gynnsamt att flera redaktioner rapporterar och gräver fram nyheter – det visar forskning.

- Det är roligt att vi nu kan fortsätta utveckla Blekinge som det intensiva nyhetsområde det är. Vi sätter en ära i att jobba med egna nyheter, i hård konkurrens, och tror att det bidrar till vårt och andra mediers ekosystem. Mer nyhetsbevakning på fler platser är bra för alla, inte minst för publiken, säger Mattias Christiansson, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Blekinge.