Praktikplatser på SVT

Vi erbjuder flera olika praktikplatser för journaliststudenter. Här kan du läsa mer om de olika redaktionerna och vad de erbjuder.

Lokala nyheter

Här får du prova på det mesta. Du producerar nyheter i både video och text, gör intervjuer och uppdaterar våra sociala medier. Du kommer lära dig nyhetsvärdering, intervjuteknik, att jobba med rörlig bild och allt annat som ingår i livet på en lokalredaktion. Våra lokala stationer finns över hela landet.

Här ser du vilka orter vi finns på Länk till annan webbplats.


SVT Sport

Här gör du sportnyheter för tv och webb, och du får öva på både intervjuer och redigering. För att trivas tror vi att du tycker sport är kul – men du behöver inte vara expert utan ett genuint intresse och en vilja att lära nytt är viktigast. Vår sportredaktion finns i Stockholm.


SVT Barn/Lilla Aktuellt

Om du gör din praktik på SVT Barn kommer du att vara med och skapa innehåll med barnen i fokus. Det kan handla om att hitta idéer, göra research, skriva manus eller redigera video. På Lilla Aktuellt skapar du nyheter som riktar sig mot barn och ofta används i skolan.


Riksnyheterna: online- video- eller direktdesken

Här jobbar du med snabba nyheter till vår sajt SVT Nyheter och till play. Onlinedesken har fokus på skrivande journalistik - texter, rubriker, stillbilder. Redaktionerna finns i Stockholm.

På videodesken skapar vi nyhetsvideor, både av egenfilmade och andra reportrars bilder.

Vår direktdesk har ständig beredskap för att gå upp i direktsändning om ett skarpt nyhetsläge inträffar vilket händer många gånger per vecka. Som praktikant är du med och gör research av innehåll, bokar gäster och gör liveinsats i tv.

Vi skräddarsyr praktiken så att du får vara på en eller två av våra deskar.

"Som praktikant blir du snabbt en i gruppen på din desk och får vara med att påverka nyhetsutbudet. Dessutom jobbar vi inte bara lokalt eller nationellt. Det är nyheter från hela världen i utbudet."
Daniel Legue, Digital dagchef som leder arbetet vid deskarna.


Riksnyheterna: inrikesdesken, Agenda, Ekonomibyrån/Politikbyrån/Inrikesbyrån

Som reporter på inriket hanterar du dagens och veckans alla viktigaste nyheter och producerar dem åt våra olika plattformar, både TV och online. Du arbetar mot våra flaggskeppsprogram Rapport, Aktuellt och Morgonstudion. Du gör både TV-inslag och skriver text och gör video för onlinepublicering.

Om du gör din praktik på något av programmen kommer du att vara med och tänka ut vilka ämnen som ska tas upp, vilka frågor som ska ställas och vilka gäster som ska bjudas in. Du kommer att göra research, ringa samtal och förbereda intervjuer.Kulturnyheterna

Här kommer du att producera nyheter om kulturvärlden i både video och text. Du kommer lära dig nyhetsvärdering, intervjuteknik, att jobba med rörlig bild. Vi ser gärna att du som söker praktik på Kulturnyheterna har ett starkt intresse av kultur, du behöver inte vara expert men du behöver vara nyfiken och vilja lära dig mer. Redaktionen finns i Stockholm.


Vetenskapsredaktionen

Här jobbar du med nyheter om vetenskap från hela världen. Du bidrar med programminnehåll till Vetenskapens värld och gör nyheter i text och video för vår sajt och våra nyhetsprogram. Vi ser gärna att du som söker är intresserad av forskning och vetenskap, kanske har du specialkunskaper inom något visst område. Redaktionen finns i Stockholm.


 

Uppdrag Granskning

Här får du jobba med grävande journalistik. Som praktikant hjälper du till med research och faktakoll, och med att hantera programförslag från allmänheten. Det här är en möjlighet att lära dig mer om hur man bygger upp ett program dramaturgiskt samtidigt som mängder av faktauppgifter behöver få plats. Redaktionen finns i Göteborg.


Babel/Edit

Edit gör förhållandevis snabbproducerade dokumentärer inom popkultur och samtidsfrågor så under en praktikperiod kommer man vara med och följa minst en halvtimma från ax till limpa, ofta flera. Man ingår i en redaktion och får en inblick i eller vara en del av alla delar längs vägen: programutveckling, research, målgruppsanalys, casting, inspelning, loggning, manus, feedback och slutligen genomslagsarbetet vid publicering.

”Vi söker praktikanter som är intresserade av att förstå och skildra sin samtid. Man behöver vara intresserad av popkultur men man behöver inte vara expert. Har du särskilda kunskaper om någon viss genre eller kulturform/livsstil/samhällsgrupp eller känner att du kan tillföra perspektiv som SVT behöver mer av så berätta gärna det i din ansökan!”
Sofia Manieri, projektledare SVT Edit