Hösten i SVT

Hösten 2020 är fylld med nyproducerade dramaserier men också brännande samhällsreportage, kultur och underhållning. Här är ett axplock av de program SVT sänder i höst.

Foto: SVT

– Vi går mot en höst som är väldigt speciell. Skolorna har öppnat, vardagen är igång men det är en väldigt annorlunda vardag. De särskilda behov som Sverige har ska SVT göra sitt allra bästa för att möta. Genom en stark nyhetsbevakning från 38 platser runtom i Sverige, genom våra utrikeskorrespondenter, genom specialprogram och nya program som Ekonomibyrån och Utrikesbyrån och genom vår nyhetsapp. Och vi ska göra vårt yttersta för att möta andra viktiga behov som kultur, sällskap och avkoppling. Hanna Stjärne, vd SVT.

I höst sänder SVT ett flertal nyproducerade både svenska och utländska dramaserier. Nedan presenteras kort några av dem.

I slutet av långfilmen Måste gitt från 2017 åkte Metin in i fängelse på grund av fejkklockor från Kina och hans dagbok som publicerades sålde knappt 200 exemplar. Nu är han tillbaka. I huvudollen ser vi Can Demitras som också står för manus tillsammans med Ivica Zubak, Marcelo och Obón Oliviare. Ivica Zubak och Abbe Hassan står för regi. Premiär 4 september, smygtitta på ett klipp här. Länk till annan webbplats.

I nostalgiska Sommaren 85 får vi möta bambatanten Barbro (Lotta Tejle) som kämpar för att sätta sitt Braxinge på kartan med Den stora korvfesten, hennes dotter Åsa (Emma Brommé) som kämpar för att hålla sitt löfte till sin 15-åriga dotter Lena (Elina Slåtterman). Det som väver dem samman förutom blodet i deras ådror är längtan efter något annat. Serien är vagt baserad på Emma Hambergs uppväxt i Vänersborg, regisseras av Kicki Kjellin och har premiär 14 september och här kan du smygtitta på ett klipp. Länk till annan webbplats.

Jakten på en mördare bygger på Tobias Barkmans reportagebok om en av Sveriges skickligaste mordspanare. Serien tar sitt avstamp i mordet på tioåriga Helene Nilsson i Hörby 1989. För regin står Mikael Marcimain, som återigen samarbetar med producenten och manus-författaren Helene Lindholm, som utvecklade Lasermannen för SVT. Även Lotta Erikson står för manus. I rollerna: Anders Beckman, Lotten Roos, Håkan Bengtsson, Christian Fex m fl. Serien har premiär den 15 november. Se trailer här! Länk till annan webbplats.

Tre arbetare dör i en mystisk sprängningsolycka djupt nere i ett gruvschakt. Händelsen mörkläggs, men rykten börjar spridas om ett fynd som ingen kan förklara. I huvudrollerna i SVT:s nya thriller-serie White wall ses bland andra Vera Vitali, Aksel Hennie, Mattias Nordkvist och Ardalan Esmaili. Serien har premiär den 20 september

I jul är det premiär för den sista säsongen av den älskade och hyllade dramaserien Vår tid är nu. Det blir en specialsäsong på fyra avsnitt som utspelar sig sommaren 1951, alltså mellan den första och andra säsongen. Vår tid är nu – 1951 regisseras av Måns Herngren och för manus svarar Ulf Kvensler. Nyfiken? Här kan du se en trailer. Länk till annan webbplats.

De nordiska public service-bolagen har länge samproducerat dramaserier för tv-publiken, med berättelser som speglar vår gemensamma kultur och identitet.

I höst sänder SVT den danska familjeberättelsen Vargen kommer om hur en ung flickas skoluppsats sliter sönder en familj. Fredsmäklaren, som är en rykande aktuell politisk, finsk thriller om internationell vapenhandel, fredsförhandlingar och de mångdimensionella relationerna mellan maktens människor i världen. Ministern, en isländsk politisk thriller om en ung premiärminister som vunnit valet på löften om en ren politik utan korruption och att ge makten till folket. Hans medhjälpare upptäcker snart att premiärministern lider av en bipolaritet, men för att behålla sitt jobb tvingas hon dölja hans sjukdom för allmänheten. Och i den norska dramaserien Livstid sitter den lika briljanta som kontroversiella polisutredaren Victoria Woll fängslad på livstid. Men vad är hon skyldig till?

Även barnen får nya dramaserier i höst! Till exempel rysarserien 12:13 där får vi följa Mårten, Maya, Irma och Alex som går i årskurs sex. De hittar en gömd mobiltelefon i skolans matsal när de är veckans torkvakter. Mobiltelefonen visar sig vara den som står bakom det mystiska konto alla på skolan pratar om. Ett konto som i perioder – klockan 12.13, mitt under matrasten – publicerar ett anonymt, smygtaget foto på någon i årskurs sex.

I dramakomediserien Vi forever får vi träffa 13-åriga Joanna, som bor på samma gata som sina tre bästa kompisar. De ska börja på högstadiet och Joanna har höga förväntningar på allt nytt som ska hända. Men högstadielivet blir inte riktigt som hon tänkt sig. Manus och regi: Johanna Runevad.

Och vi får inte glömma Pussgalen, en dramaserie för de yngsta om en väldigt kär och känslosprakande liten lågstadieklass.

Men det är så klart inte bara dramaserier som har premiär på SVT i höst. SVT sänder också en bred blandning av fakta- och underhållningsprogram.

I november återser Lars och Junior och några av lärlingarna i den nya serien Lerins sommarö. Lars och Junior bjuder in nya och gamla vänner till sitt lantställe på västkusten för att måla och prata om livet. Här kan du se ett klipp. Länk till annan webbplats.

I över 50 år har Jan Guillou hamrat fram artiklar, gjort historiska avslöjanden, utmanat ministrar, militärer och rättsväsende. En stridbar skribent, som gillar mäktigt motstånd. I Den överlägsne journalisten berättar Jan Guillou själv och summerar sitt liv som journalist.

I Sorgen och jag får vi följa Claes Elfsberg under de två första åren efter att hans dotter har gått bort i cancer. Claes möter också andra som mist någon och en rad experter som har mött sörjande i sina yrkesliv.

Var fjärde kvinna i Sverige utsätts någon gång för våld i en nära relation. Varför är det så få som anmäler sina män? Varför går man inte efter första slaget? Varför är skulden och skammen så stor? I dokumentärserien En våldsam kärlek får vi höra de verkliga berättelserna från fyra av de tusentals kvinnor som drabbats.

I Bryssel calling får tittarna följa fyra svenska EU- politiker på deras jobb i EU:s korridorer under ett år. Ett dramatiskt år fyllt av viktiga beslut rörande Brexit, klimatet och Covid-19. Men också ett år av personliga utmaningar. Medverkande politiker är Alice Bah Kuhnke (MP), Sara Skyttedal (KD), Jytte Guteland (S) Fredrick Federly (C).

Muren är ett nytt underhållningsprogram där den bredaste allmänbildningen lönar sig. I studion ruvar varje vecka fem av Sveriges främsta experter inom olika ämnesområden. Det kommer att krävas allt och lite till av de som ger sig in i spelet för att ha en chans att slå Anna Kinberg Batra i frågor om Makt och pengar, Edward af Sillén i Underhållning eller Ebba Witt- Brattström i Kultur.

Varför skrivs dansbandsnamn så ofta med Z, varför förbjöds plötsligt jeans i folkparkerna och vad är historien bakom dansbandens galna glitterkostymer? Dags att sluta undra för nu får dansbanden en egen serie i SVT. I Den svenska dansbandshistorien får tittarna följa berättelsen om en lika älskad som föraktad musikstil, i en serie som myllrar av historier från genrens barndom och fram till idag. 30 sept.

Det och mycket, mycket mer i höst i SVT.

Minna Jonsson