Axel Björklund ny projektledare och ansvarig utgivare för Uppdrag granskning

DN:s grävchef Axel Björklund blir ny projektledare och ansvarig utgivare för Uppdrag granskning.

Axel Björklund kommer närmast från en tjänst som ansvarig för DN granskar och planerande nyhetschef på DN. Han har en lång arbetsledarerfarenhet från olika chefspositioner på tidningen.

– Det är förstås vemodigt att lämna DN efter 13 år, men det här är ett verkligt drömuppdrag som inte gick att tacka nej till, säger Axel Björklund.

Sofia Dahlström, programchef på SVT:s samhällsavdelning i Göteborg:

– Axel har tillsammans med DN:s granskande redaktion varit en kraft som bidragit till de publicistiska framgångar som DN skördar just nu. Granskningar som har imponerat och lämnat stora avtryck i samhällsdebatten. Jag är verkligen glad att Axel nu kommer till oss på SVT. Han står för ett tydligt ledarskap och har en trygg publicistisk kompass. Det ska bli otroligt roligt att jobba tillsammans.

Axel Björklund tillträder tjänsten som Uppdrag gransknings ansvarige utgivare efter sommaren, och kommer att dela rollen som projektledare med Marianne Westman.

– Uppdrag granskning är och ska vara landets främsta redaktion för granskande journalistik. Jag har fått ett tydligt mandat: att bevara och bejaka UG:s unika kvalitéer och samtidigt modernisera programmet för att fortsätta vara relevant för en lång tid framåt. Det känns mycket stimulerande och roligt, säger Axel Björklund.

Axel Björklund efterträder Ulf Johansson som kom till SVT för åtta år sedan och som har arbetat inom en rad olika arbetsledande roller, bland annat ansvarig utgivare på Riksnyheterna innan han för drygt två år sedan klev in som projektledare och ansvarig utgivare för Uppdrag granskning. Efter ett oerhört framgångsrikt 2019 där Uppdrag granskning bland annat vann en Emmy, Stora Journalistpriset för årets avslöjande, Guldspaden och TV-priset Kristallen går Ulf Johansson nu i pension.