Jenny Küttim grävredaktör på SVT Nyheter 

SVT Nyheter har rekryterat Jenny Küttim som redaktör för grävdesken. Hennes ansvar är att utveckla SVT Nyheters grävande journalistik både online och i tv.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Jenny Küttim är flerfaldigt prisbelönt för sin granskande journalistik och fick 2014 Stora Journalistpriset för den fjärde dokumentären om Thomas Quick- "Kvinnan bakom Thomas Quick", som hon samproducerade med Dan Josefsson. Tidigare har Jenny Küttim arbetat på Sveriges Radio P1 samt SVT:s Dokument inifrån och på Veckans brott.

- Jobbet som grävredaktör på SVT Nyheter känns självklart och jag tar mig an utmaningen att leda grävdeskens reportrar med stor tillförsikt om att göra nya större avslöjanden. Efter en coronavår som präglats av dålig insyn hos myndigheter gäller det nu att kavla upp ärmarna och fortsätta granska makten men även andra missförhållanden som berör hela landet, säger Jenny Küttim.

Jenny Küttim har under våren vikarierat på SVT Nyheters grävredaktion som gjort en rad avslöjanden under coronapandemin bland annat om bortprioriterade IVA-patienter och återkommande missförhållanden inom äldrevården. Hur äldre inte fått den vård de behövt, hur smittan tagit sig in på boendena samt de höga dödstalen på landets äldreboenden. Och inte minst avslöjandet om hur personalens krav på munskydd pressats tillbaka efter påtryckningar på den myndighet som skulle värna arbetsmiljön.

- Jag är mycket glad över att ha kunnat rekrytera en av landets mest erfarna grävande journalister till vår nyhetsredaktion. Jenny är en drivande redaktör som utmanar och utvecklar redaktionens färdigheter i att granska mitt i nyhetsflödet, säger inrikeschef Kiki Bek.

SVT Nyheters grävredaktion arbetar med avslöjande journalistik över hela Sverige. Det är möjligt tack vare den spetskompetens som finns och ett nära samarbete med SVT:s datajournalister och specialresearchers samt samarbete med SVT:s lokala redaktioner.