Projektet ”En ovanlig vardag” dokumenterar vardagen under coronapandemin

SVT Nyheter Dalarna drog i gång projektet ”En ovanlig vardag” i slutet av mars eftersom de såg värdet av att dokumentera för framtiden hur samhället påverkas i spåren av coronakrisen. Projektet har spridits till flera lokala redaktioner och även riksnyheterna har hoppat på satsningen.

Glädjen behövs mitt i allvaret – en kort toarullsturnering i lärarrummet på högstadieskola i Borlänge. Foto: Henrik Hansson

SVT Nyheter Dalarnas redaktionschef Nina Funke insåg i ett tidigt skede av coronabevakningen att det var viktigt att spegla hur livet för länets invånare påverkas under krisen.

– Det blir ofta så att man fokuserar mycket på experter och myndigheter i nyhetsbevakningen och under de många år som jag har jobbat med nyheter har man ofta ställt sig frågan efteråt i utvärderingar varför man inte tog mer bilder av hur vardagen såg ut – ett exempel är de stora skogsbränderna 2014. Så då tänkte jag att man kanske kunde göra detta från start och ihop med publiken, förklarar Nina Funke.

Bilder och videor samlas in

Den 26 mars drog SVT Nyheter Dalarna därför igång projektet ”En ovanlig vardag” och en uppmaning till publiken om att mejla in bilder och videor på sin vardag lades ut på sajten. Till sin hjälp har de även Borlängefotografen Henrik Hansson som dokumenterar hur olika delar av samhället påverkas under krisen.

– Det kändes angeläget att ta hjälp av en proffsfotograf i det här projektet, inte bara för att avlasta våra egna nyhetsreportrar, som i nuläget har fullt fokus på det dagliga nyhetsläget, utan också för att frilansfotografer har det tufft under coronakrisen. Så det här blev ett fint sätt att bygga samarbeten både med frilansare och vår publik, säger Nina Funke.

Publiken har gärna skickat in bilder och videor från sin coronavardag – här en bild om nya umgängessätt i coronatider. Foto: Elisabeth Lindberg

Unik nyhetshändelse

Publiken har varit mycket positiva till projektet och bidrar gärna med både bilder och videor.

– Människor tycker det är viktigt att vara med och bygga minnet av den här händelsen tillsammans med SVT. Det här är ju något vi aldrig har varit med om tidigare – att en nyhetshändelse har pågått under så lång tid och har haft en så stor geografisk spridning. Många har kanske också mer tid eftersom de sitter hemma, antingen för att de är permitterade eller för att de jobbar hemifrån, säger Nina Funke och konstaterar att de överlag får stor värme och kärlek från publiken för nyhetsbevakningen.

Alla bilder och videor som skickas in av publiken publiceras på SVT Nyheter Dalarnas sajt och sparas även i ett filarkiv. Ännu finns inga planer på hur det eventuellt ska användas i framtiden, men Nina Funke hoppas att minnesbilderna ska komma till användning.

– Jag drömmer ju om att vi ska kunna visa det på något sätt i framtiden som en fotoutställning eller i någon dokumentär form.

Flera andra lokala redaktioner har hoppat på projektet ”En ovanlig vardag”, däribland Blekinge, Gävleborg, Halland, Södertälje, Värmland, Västmanland och Örebro samt riksnyheterna samlar in videor från publiken under projektnamnet ”Vår ovanliga coronavardag”.

En ovanlig vardag – SVT Nyheter Dalarna dokumenterar dalfolkets vardag Länk till annan webbplats.