Michael Österlund ny programchef för Lokala nyheter och minoritetsnyheter på SVT

Michael Österlund, idag chef för innehållsproduktionen på Sveriges Radio, har utsetts till ny programchef för SVT:s Lokala nyheter och minoritetsnyheter.

Michael Österlund, foto: Jan Danielsson/SVT

Som programchef blir Michael Österlund övergripande chef för ca 400 medarbetare på 38 orter och ingår i SVT Nyheter och Sports divisionsledning.

Michael Österlund har lång erfarenhet som journalistisk ledare och chef. Han kom första gången till Sveriges Radio 1998 då han under knappt två år arbetade vid P4 Jönköping och P4 Blekinge. Sedan år 2002 har Michael arbetat inom Sveriges Radio och har bland annat varit ekonomireporter, gruppchef för Ekonomiekot, nyhetschef och tf Ekochef, kanalchef för P4 Västmanland samt chef för område Öst i Sveriges Radio. Han sitter i dag i Sveriges Radios företagsledning som chef för den samlade innehållsproduktionen och med ansvar för cirka 1300 medarbetare. 

- Den lokala journalistiken har aldrig varit viktigare än vad den är just nu. Varje dag gör lokala kommersiella medier och lokala redaktioner inom public service stora insatser för att skildra och granska det lokala livet i Sverige. Jag känner stor lust inför att få bli en del av SVT:s satsning på det lokala och hoppas kunna bidra till att hela Sverige syns ännu mer även i riksutbudet, säger Michael Österlund. Minoritetsspråken är en annan viktig del av det här uppdraget och jag vill bidra till att utveckla SVT:s nyheter på samiska och finska.

Tidigare har Michael Österlund även arbetat som reporter och redaktör på lokala redaktioner: Jönköpings-Posten och Upsala Nya Tidning. Han har även varit ekonomireporter på Dagens Industri där han arbetade som reporter i TV-samarbetet med TV4.

- Michael är en erfaren publicist och ledare som framgångsrikt har drivit omställningar på distans, förbättrat arbetsflöden samt minskat stress och sjukskrivningar. Jag är övertygad om att han är rätt person att fortsätta förändringsresan och skapa en ökad delaktighet och en god arbetsmiljö. Vi vill göra ännu mer relevant journalistik som når ut till fler, säger Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter och Sport.

Michael Österlund är född 1974 och är född och uppvuxen i Huskvarna. Han har arbetat som journalist sedan 1998, utbildad på Journalistprogrammet JMK på Stockholms universitet. Han tillträder sin nya tjänst 4 maj.

Josefin Ziegler, tf biträdande programchef för lokala nyheter, är kvar i sin roll tills en ny struktur är satt och ska tillsammans med Michael Österlund fortsätta arbetet med journalistisk utveckling och med att förbättra arbetsmiljö och förutsättningar för de lokala redaktionerna på SVT. 

Michael Österlund efterträder Christina Ågren som varit programchef för lokala nyheter i 12 år och som övergår till en senior projektledarroll på SVT.