Så blev Vinterstudion istället Helgstudion – på en vecka

Här kan du läsa hur arbetet gick till att ställa om och starta nytt program på bara några dagar.

Mats Nyström och Maria Wallberg är två av Helgstudions programledare. Bild från sändningen den 12 april. Foto: SVT

Helgen den 14-15 mars blev sista Vinterstudion för säsongen som fick avsluta sina sändningar två veckor i förskott på grund av inställda tävlingar. Samma helg blev sportchef Åsa Edlund Jönsson kontaktad av nyhetsdivisionens chef Anne Lagercrantz som undrade om sportredaktionen kunde göra något annat helgprogram istället. Svaret blev: Absolut! Följande dag skrev Åsa en brief till ett nytt studioprogram med nyheter och samhällsfrågor i fokus. Hon presenterade idéerna för sportredaktionen och de antog utmaningen.

– Vi startade arbetet under veckan och gjorde det första programmet redan samma helg. Ingen tvekade – utan vi körde bara på. Det är häftigt att det går att starta en programsatsning så otroligt snabbt. Ofta kan det vara bra att ha en längre planering för ett nytt program, men ibland är det faktiskt bra att bara starta. Vi har fått lära oss under resans gång, säger Åsa Edlund Jönsson.

Även om programmet skiljt sig en del från de sportsändningar redaktionen i vanliga fall producerar har det också funnits delar som känns igen.

– I grund och botten så liknar det mycket det arbete vi vanligtvis gör på sportredaktionen – det är journalistiken i fokus. Sedan är det en extrem situation både arbetsmässigt och sett till ämnet. Vi lär oss mycket hela tiden i den dagliga rapporteringen. Vi är ett stort team och det här programmet är verkligen ett lagarbete, säger Maria Wallberg, programledare på SVT Sport och en av de som programleder Helgstudion.

– En nyckel för oss har varit att många i vår redaktion har erfarenhet från liknande program, till exempel har flera arbetat med Morgonstudion och har kunnat använda det arbetssättet och nätverket i arbetet med Helgstudion. Vi märker vilken nytta vi har av utbyten som gjorts under tidigare år. Vår redaktion har ju också en enorm erfarenhet av långa direktsändningar med ständig nyhetsvärdering, det underlättar också i arbetet med Helgstudion, säger Christoffer Braw, projektledare på SVT Sport.

Utvecklar arbetssättet

Programmet har också utvecklat arbetssättet på redaktionen som provat lite nya grepp.

– I våra sportstudioprogram brukar programledare och redaktörer skriva alla frågor själva. Här fick vi resurser med sportreportrar som gjorde research, ringde och bokade gäster och förintervjuade dem – vilket är vanligt att man gör i till exempel Morgonstudion. Vi har inte jobbat på det här sättet tidigare och jag tycker att det har varit berikande. Det är svårt att bli expert på några dagar, men med den samlade kompetensen har vi lyckats få bra koll och fått in bra gäster, säger Anders Blomberg, redaktör på SVT Sport som arbetat med Helgstudion.

Han lyfter också den fantastiska uppslutningen från redaktionens sida.

– Det har varit jättekul och jätteutmanande. Vi hade ju ingen mall för hur vi skulle göra, men alla har varit så peppade och ansvarstagande. Vi startade en Teams-tråd första veckan som genast fick ett

enormt inflöde från redaktionen med idéer, tips på inslag och gäster. Alla har verkligen dragit sitt strå till stacken, säger Anders Blomberg.

Utgår från veckans nyhetsrapportering

Utgångspunkten för Helgstudion har varit att det ska vara en sammanfattning av nyhetsrapporteringen under veckan.

– Det görs ju så fantastiskt mycket bra journalistik både lokalt och på riks – såväl i broadcast som online – så vi har mycket bra material att arbeta med. Det är ett konstant nyhetsflöde som uppdateras hela tiden och som vi följer under veckan. Sedan kan vi inte täcka allt som har med coronaviruset att göra – vi måste våga renodla och sortera. Det är vi tydliga med, säger Maria Wallberg.

Uppskattat format hos publiken

Helgstudion har fått många uppskattande kommentarer från publiken.

– Vi har fått mycket positiv återkoppling på det lugna tempot, att gästerna får tid att prata till punkt och interaktiviteten med publiken. Det har varit ett fantastiskt inflöde av frågor och vi märker att det är en väldigt uppskattad del av sändningen, säger Anders Blomberg.

– Det är ovärderligt att få jobba med så kunniga experter och att de verkligen tar sig tid att komma till oss. Det är genom dem vi når ut och ger publiken svar på deras frågor. Formatet ger oss möjlighet till flexibilitet, har vi ett bra samtal kan vi låta det ta sin tid, säger Maria Wallberg.

”Stolt att arbeta på SVT”

SVT Nyheter har haft dygnet-runt rapportering om coronaviruset i närmare två månader och SVT har aldrig mött ett sådant stort publikt gensvar för nyhetsrapporteringen som nu. Läs mer om det här ”Vi har aldrig varit med om en sådan publikökning".

– När jag ser allt det enorma nyhetsarbete – alla plattformar inräknat som vi gör tillsammans känner jag mig stolt över alla kollegor här i huset och över hela landet. Det bedrivs just nu ett oerhört viktigt arbete – och jag känner mig stolt över att arbeta på SVT, avslutar Maria Wallberg.

Charlotta Lambertz