David Boati utsedd till ny Europakorrespondent

SVT:s nya Europakorrespondent heter David Boati. Han är inrikesreporter på SVT och även inhoppande programledare på Rapport.

David Boati. Foto: Jan Danielsson/SVT

- Jag ser det som en ynnest att få ha Europa som bevakningsområde. Jag hoppas på många möten som blir till viktig och berörande journalistik, säger David Boati. Det är en av de bästa sakerna med journalistrollen – att ha en ursäkt att söka kontakt och vara nyfiken på människor.

David Boati tillträder tjänsten i september. 

- David Boati är som klippt och skuren för det här uppdraget, säger Pia Bernhardson, utrikeschef på SVT. Han är en mycket god berättare och gillar att ta sig an alla typer av frågor och göra dom begripliga. Dessutom är ju han en sann europé.

David Boati är född i Italien och har dubbelt medborgarskap. Han växte delvis upp i Frankrike och talar fem europeiska språk. Som ung arbetade han som skådespelare.

Nu utser SVT en ny korrespondent mitt i en pandemi som drabbat Europa hårt.

- Det är en märklig situation och ingen vet riktigt var det här tar vägen. Vilka blir de ekonomiska konsekvenserna av pandemin? Går EU-samarbetet försvagat eller förstärkt ur krisen? Rapporteringen från Europa har bara blivit viktigare, säger David Boati.

Fotograf Filip Hugyens fortsätter arbeta som fotograf i Bryssel. Nuvarande Europakorrespondent, Christoffer Wendick, återvänder till redaktionen i Stockholm efter tre års arbete i Bryssel.