SVT ställer in SM-veckan

Ett av Sveriges populäraste idrottsevenemang, SM-veckan, ställs in på grund av coronaviruset. Evenemanget skulle avgjorts den 25–31 mars i Luleå och Boden med SVT som sändande tv-bolag.

– Det känns självklart oerhört tråkigt att vi inte får möjlighet att bjuda vår publik på en stor idrottsfest med sändningar från 20 olika sporter under sju dagar, men som läget är nu i Sverige var detta ett naturligt beslut att fatta tillsammans med Riksidrottsförbundet och värdstäderna, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

I kväll beslöt regeringen att stoppa alla offentliga sammankomster och tillställningar med fler än 500 deltagare. Detta gäller alltså exempelvis stora idrottsevenemang som SM-veckan. Beslutet är baserat på Folkhälsomyndighetens förslag och är en smittskyddsåtgärd i syfte att förhindra tillfällen då ett stort antal människor samlas på en och samma plats.

Riksidrottsförbundet ser allvarligt på situationen kopplat till smittspridning och följer noggrant utvecklingen både i Sverige och omvärlden.

– Att ställa in ett sådant stort och populärt evenemang som SM-veckan är ett mycket tungt beslut, men vi står inför en allvarlig situation där Riksidrottsförbundet självfallet tar det ansvar vi kan för att bidra till att hålla nere smittspridningen, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Sändningarna från SM-veckan i Luleå och Boden skulle ha varit avslutningen på en lång och framgångsrik säsong med Vinterstudion men tv-programmet kommer nu istället att avslutas helgen 21–22 mars.

Sommarens SM-vecka avgörs i Halmstad mellan den 24–30 juni.