Svenskarnas förtroende för medier fortsatt stabilt – SVT i topp
SVT och sjukvården är de samhällsinstitutioner som har högst förtroende bland svenskarna. I en allt osäkrare omvärld är oberoende medier med högt förtroende avgörande för samhällets motståndskraft – särskilt vid kriser när tilliten till information är kritisk.

I SOM-undersökningen för 2025 framgår att förtroendet för medier i Sverige präglas av stabilt höga siffror över tid.
Liksom tidigare ligger public service i topp. 73 procent har svarat att de har mycket eller ganska stort förtroende för SVT. Motsvarande siffra för Sveriges Radio är 71 procent. TV4 hamnar på 54 procent och ”den lokala morgontidningen” på 49 procent.
SOM-institutet studerar också förtroende för andra samhällsaktörer. Det är en viss skillnad i hur frågan ställs men en jämförelse för 2024 visar att SVT och sjukvården, med 73 procent högt eller ganska högt förtroende, är de samhällsinstitutioner som svenska folket har allra högst förtroende för, följt av polisen (72 procent) och Sveriges Radio (71 procent).
I en presentation förra veckan visade docent Ulrika Andersson vid Göteborgs universitet att de faktorer som har starkast samband med människors förtroende för medier är hur mycket man själv använder dessa medier, och vilket samhällsvärde man tillmäter olika medier. Också här ligger public service i topp, 83 procent anser att SVT har ett stort samhällsvärde.
Att åtta av tio svenskar tar del av SVT en genomsnittlig vecka, tillsammans med det faktum att förtroendet för SVT ligger i topp bland svenska institutioner, pekar mot att public service bidrar med stort värde – för såväl individer som för samhället i stort. Det är ett viktigt besked. I en allt osäkrare omvärld är just oberoende medier med högt förtroende avgörande för samhällets motståndskraft.
På Rikskonferensen Folk och försvar i januari sade statsministern att Sverige utsätts ”för hybridattacker, som inte utförs med robotar och soldater, utan med datorer, pengar, desinformation och risk för sabotage.”. Han är långt ifrån ensam i den analysen. Försvarsberedningen skriver i sin säkerhetspolitiska rapport Allvarstid om hur desinformation aktivt används i syfte att försvaga staters motståndskraft.
I en sådan tid är det centralt att publiken har en vana att vända sig till oberoende medier – och att de kan lita på att innehållet är opartiskt och fritt från påverkan. 83 procent av befolkningen anser att SVT har en viktig roll i att avslöja desinformation.(Källa: Norstat för SVT, 2024)
Med sitt fortsatt höga förtroende och räckvidd utgör SVT en viktig del av det svenska totalförsvaret. Befolkningen ska kunna ta del av oberoende journalistik - och ett brett utbud - även i tider av oro och påfrestning.
-
Minoritetsutbudet på SVT Play lockar fler tittare
Helena Olsson om hur strategin för minoritetsutbudet har förändrats för att inkludera en bredare publik. Blogg -
Svenskarnas förtroende för medier fortsatt stabilt – SVT i topp
SVT och sjukvården är de samhällsinstitutioner som har högst förtroende bland svenskarna. I en allt osäkrare omvärld är oberoende medier med högt fört... Blogg -
Fjädrar i Småland och 160 000 hejarop på väg mot mål
SVT:s programchef Christina Hill skriver en personlig betraktelse om en färgsprakande helg med Melodifestivalen och Vasaloppet. Blogg -
I SVT på söndag: specialsatsning om säkerhetsläget i Europa och världen
Söndagen den 2 mars gör SVT en specialsatsning om den dramatiska utvecklingen i världspolitiken. Publiken kan från eftermiddagen livechatta med SVT:s ... Blogg -
Final av SVT:s episka ungdomsdrama Strula
Den 5 mars har sista säsongen av Strula premiär och med den sätter vi punkt för den här generationen Strula. Serien har streamats av en miljonpublik. ... Blogg -
SVT direktsänder statsminister Ulf Kristerssons tal till nationen
SVT sänder statsminister Ulf Kristerssons tal till nationen direkt, söndag kväll klockan 19 i SVT1 och på SVT Play. I SVT2 sänds talet med teckenspråk... Blogg