SVT Vetenskap stärks med en rad kunskapssatsningar
I våras berättade vi hur SVT stärker vetenskapsutbudet med en rad kunskapssatsningar, för att möta publikens behov av verifierad kunskap och oberoende, konstruktiv journalistik. Nu är det dags för en rad premiärer.

SVT sänder bland annat en forskarhearing om stress.
Edge – engagerande vetenskap för en ung generation
För att möta behovet av vetenskap i framkant hos den något yngre publiken, som främst konsumerar tv online, satsar SVT på en ny visuell och experimentell vetenskapsserie om ämnen som berör och utmanar. I miniserier på tre avsnitt följer vi aktuella ämnen och får ögonöppnande kunskap från kunniga experter och forskare. Edge har utvecklats tillsammans med målgruppen för att hitta de ämnesfält och berättelser som engagerar allra mest, och totalt sex serier kommer möta publiken i år och 2025. Här kan ni läsa mer.
Vägen ut ur stressen – Vetenskapens värld och forskarhearing samlar Sverige
Vad säger egentligen den senaste forskningen om ämnesfält som berör många i vardagen? SVT samlar forskare och experter med spetskompetens och erbjuder publiken forskning i framkant i en rad hearingar, där publiken kan ställa frågor och få svar som bygger på vetenskap. I våras handlade det om vetenskapen om att föda hemma eller på sjukhus. Nu är det dags för en satsning kring stress.
Stressjukdomarna kryper allt längre ner i åldrarna och många unga som knappt börjat jobba blir sjukskrivna för utmattningssyndrom. Vad händer i hjärnan och kroppen när stressen blir övermäktig, och hur ska de som drabbas bli friska igen? Vetenskapens värld söker svar hos forskare om vad den galopperande stressen beror på och hur både den som drabbas och samhället i stort kan stoppa utvecklingen. Vetenskapens värld gör både ett tv-program och en forskarhearing, som Victoria Dyring programleder. Forskare svarar på frågor som vad den dramatiska ökningen beror på? Varför drabbas fler kvinnor än män? Hur undviker man att gå in i väggen och bli utbränd? Och vad kan man göra om man hamnat där?
Nobel – ett glittrande paket av forskning i framkant
Nobelpriserna 2024 handlar till stor del om revolutionerande AI-teknik, proteiner, demokratiska institutioner och kampen för en värld fri från kärnvapen. Årets pristagare och deras gärningar lyfts fram i fördjupande pristagarporträtt och folkbildande inslag i flera av alla våra Nobeltitlar.
Vi håller traditionen vid liv och förkovrar oss i vetenskap, litteratur och viktiga samhällsfrågor. När det är som allra mörkast ute bjuder vi såklart också tittarna på prisutdelningar, Snillen spekulerar och inte minst festernas fest; Nobelbanketten!
Mer vetenskap 2025 - från AI till brustna hjärtan
Vetenskapens Värld satsar på en rad ämnen som intresserar en bred målgrupp mitt i livet. Likaså kommer publiken kunna ta del av nya spännande naturprogram med vetenskaplig grund och nya serier med till exempel Anders Hansen. Även publikfavoriten Fråga Lund kommer tillbaka under 2025, liksom en rad nya program – underhållande kunskap som engagerar en bred publik.
Vetenskapens värld har en fullmatad vår med filmer inom skilda ämnesområden. En tvådelad serie om hur intelligenta växterna faktiskt är ger ett lite omtumlande perspektiv på blommorna och träden. Men också en tvådelad serie som sammanfattar den senaste forskningen om universum; planeter utanför vårt solsystem, svarta hål, mörk materia och kvantfysik. Stora frågor som ger publiken möjlighet att orientera sig kring vår plats i universum.
Vetenskapens värld visar också en ny fascinerande film om kloning, hur långt har man kommit i att ”kopiera” djur? Och lagom till Alla hjärtans dag; en film om brustna hjärtan. Kan sorg få hjärtan att brista och i så fall går de att laga?
För de som missat Vetenskapens världs serie om Jordens utveckling; kontinenterna, livet, klimatet och dinosaurierna så kan vi berätta att den populära BBC-serien ligger kvar på play en stor del av våren.
Programsatsningarna bottnar i behov från publiken och speglar en riktning att synliggöra SVT Vetenskap, som både ska samla till gemenskap och bidra med ny underhållande kunskap. SVT kraftsamlar för att samla publiken med forskning i framkant, och föryngrar vetenskapsutbudet online.
-
Minoritetsutbudet på SVT Play lockar fler tittare
Helena Olsson om hur strategin för minoritetsutbudet har förändrats för att inkludera en bredare publik. Blogg -
Svenskarnas förtroende för medier fortsatt stabilt – SVT i topp
SVT och sjukvården är de samhällsinstitutioner som har högst förtroende bland svenskarna. I en allt osäkrare omvärld är oberoende medier med högt fört... Blogg -
Fjädrar i Småland och 160 000 hejarop på väg mot mål
SVT:s programchef Christina Hill skriver en personlig betraktelse om en färgsprakande helg med Melodifestivalen och Vasaloppet. Blogg -
I SVT på söndag: specialsatsning om säkerhetsläget i Europa och världen
Söndagen den 2 mars gör SVT en specialsatsning om den dramatiska utvecklingen i världspolitiken. Publiken kan från eftermiddagen livechatta med SVT:s ... Blogg -
Final av SVT:s episka ungdomsdrama Strula
Den 5 mars har sista säsongen av Strula premiär och med den sätter vi punkt för den här generationen Strula. Serien har streamats av en miljonpublik. ... Blogg -
SVT direktsänder statsminister Ulf Kristerssons tal till nationen
SVT sänder statsminister Ulf Kristerssons tal till nationen direkt, söndag kväll klockan 19 i SVT1 och på SVT Play. I SVT2 sänds talet med teckenspråk... Blogg