"En tydlig illustration av den roll som den granskande journalistiken kan spela"

Svea hovrätt har dömt Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen till fängelse för grovt svindleri. Utan kvalificerad journalistik hade sanningen aldrig kommit fram, skriver Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Axel Björklund.

Domen mot Swedbanks förre vd Birgitte Bonnesen är historisk. Det är oerhört sällsynt i Sverige – och världen – att en företagsledare som anses ha gjort orätt får möta rättvisan i domstol och i slutändan döms till fängelsestraff.

Men domen är också en tydlig illustration av den roll som den granskande journalistiken kan spela.

Hovrätten gör det tydligt att domen inte tar ställning till Uppdrag gransknings reportage från 2019. Teamet – bestående av bland andra Joachim Dyfvermark, Linda Larsson Kakuli, Axel Humlesjö, Per Agerman, Ola Christoffersson, Markus Junghard och Nils Hanson – kunde tillsammans med SVT Nyheter och reportern Kristina Lagerström avslöja en penningtvättsskandal av gigantiska mått.

Men det är inte detta Bonnesen fälls för.

I stället handlar det om uttalanden i bland annat Svenska Dagbladet och TT hösten 2018. Inför journalisternas rullande bandspelare förnekade hon vad Uppdrag granskning hade full kännedom om och alldeles strax skulle publicera, under stort hemlighetsmakeri. Rätten anser att hennes uttalanden vilseledde allmänheten.

Det är inte ovanligt att en företagsledare försöker frisera fakta för att få verkligheten att framstå som mer fördelaktig än den egentligen är. Som journalister brottas vi ständigt med att ha tillräckligt underlag för att i skarpa intervjusituationer kunna punktera floskler och talepunkter som undviker sanningen.

Men hur mycket får egentligen en börs-vd undanhålla allmänheten och aktieägarna?

På tisdagen satte hovrätten ned foten: Här gick gränsen.

Och utan kvalificerad journalistik hade sanningen aldrig kommit fram.