Internationella dagen för pressfrihet:
"When they go low, we go high"

Michelle Obama använde orden mot mobbare och lögnare under sin tid i Vita huset. När andra ljög och var lumpna, ville hon sträva efter saklig värdighet. Jag ser paralleller nu på FN:s dag för pressfrihet.

SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson

Ju mer de auktoritära regimerna ljuger, desto mer måste vi den i fria världen komma sanningen så nära som möjligt. Ju mer pressfriheten i ett land stryps desto större blir ansvaret för oss andra. Alla större mediehus i Sverige och Europa lägger idag stora resurser på att bevaka kriget. Svårigheterna är enorma men vi lär oss och SVT har aldrig satsat så mycket på att ta fram, verifiera och källgranska material från Ryssland som idag.

Invasionen ändrade spelplanen för journalistiken. Rysslands drakoniska lagar omöjliggör fri journalistik i Ryssland och allt färre vågar tala med utländska journalister. Det är nu omöjligt att lita på nyheter från ryska medier.

SVT möter utmaningarna med journalistisk vaksamhet och också med en Rysslandsdesk som har till huvuduppgift att ta fram, granska och verifiera nyheter. Fyra personer med olika kompetenser finns nu på huvudredaktionen i Stockholm. Här finns expertis kring sociala medier, ryska samhället och språket, kring nya digitala verktyg och en lång erfarenhet av utrikesbevakning.

Rysslandsdesken har lyft vår redaktionella kompetens: Vi har blivit bättre på verifiering genom verktyg som geopositionering och ansiktsigenkänning.

Här några exempel på publiceringar som vi inte haft möjlighet att göra utan förstärkningen som Rysslandsdesken innebär.

Maria Lapenkova, Henrik Silver och Linus Svensson, journalister på Rysslandsdesken.

Maria Lapenkova, Henrik Silver och Linus Svensson, journalister på Rysslandsdesken.

Rysslandsdesken samarbetar också nära med våra team i Ukraina. Även det är en förstärkning. Korrespondenterna Elin Jönsson och Bengt Norborg med fotografer alternerar närvaro på plats. Samtidigt har vår bevakning av det säkerhetspolitiska läget utökats med Christoffer Wendick i Berlin. Bara förra veckan fick Christoffer en intervju med president Zelensky, den första längre intervjun med Zelenskyj i svensk media sedan storkriget startade.

Det är ett krig som skiljer sig från andra. Vi har aldrig sett så mycket rörlig bild, eller så många bilder från enskilda individer, tagna utanför armeernas kontroll. Och det är en oerhörd skillnad i strategi från sidorna. ”Det går 10 000 ukrainska röster på varje rysk”, sa någon och det är ju ingen exakt siffra, men säger något om svårigheterna.

Den ukrainska sidan visar på en ny typ av kommunikationsförmåga där humor används och olika memes, en ny typ av tonträff som anspelar på känslor. Här finns också initiativ som uppmuntrar till hacking: ”så attackerar du Ryssland”.

Ytterligare en framväxande rörelse är individer som verifierar klipp och inlägg och sedan öppet delar med sig av resultatet genom att visa hur granskningen har gjorts och geopositionering.

SVT:s Rysslandsdesk anser att de mesta av materialet på sociala medier är äkta och att det är vanligare med misinformation än ren desinformation, som ju har ett uppsåt att vara vilseledande. Verkliga händelser som skett för länge sedan, och i en annan kontext, sprids och blir till misinformation på nätet. Nyhetsredaktioner behöver upptäcka alla typer av felaktigheter om de sprids: i uppsåt av en stat, rykten eller kanske rena förhoppningar om positiva nyheter som inte stämmer.

Fri journalistik innebär granskning av alla parter. Det är en självklarhet att berätta hur utrikesministern ändrat tonläget mot de ryska spionaget före och efter valet Moderaternas hårda krav om ryska spioner – före valet | SVT Nyheter Länk till annan webbplats. och hur den nya lagen mot utlandsspioneri försvårar granskning SVT: Pentagonläckan visar nya spionlagens brister (aftonbladet.se) Länk till annan webbplats.

Rysslands angrepp på en granne, i strid mot internationell rätt, försämrade säkerhetsläget i Europa över en natt. Konsekvenserna och det mänskliga lidandet är oerhört. På SVT har vi prioriterat om för att skärpa journalistiken och granskningen.

Idag högtidlighålls den internationella dagen för pressfriheten. Jag företräder SVT och branschorganisationen för svenska medier, Utgivarna, när jag säger: hoten mot pressfriheten triggar oss publicister.

Ryssland når ständigt nya bottennivåer med sina repressioner mot oliktänkande. Då ska vi lyfta oss. Attacker mot pressfriheten ska mötas med ännu mer fri journalistik. When they go low, we go high.

Vi ska göra ännu mer, ännu bättre, ännu mer samhällsviktig journalistik. Det är vårt sätt att stärka det fria ordet och demokratin.