Tack för musiken! Tack för festen!

Så är den glittriga och varma Mello-säsongen över för den här gången. En högtid för många, värd att summeras. Låtarna lever kvar, det gnolas på favoriter på förskolor, högstadium och arbetsplatser runtom i hela Sverige.

Foto: Alma Bengtsson/SVT

Melodifestivalen är ett speciellt program – en gemensam upplevelse och tradition för oss i Sverige och för Sverige som en del av Europa. I lördags följde nära 3,5 miljoner tittare direktsändningen och på SVT Play har programmet hittills startats 380 000 gånger.

Loreen stod pall för favoritskapet. DN:s Matilda Källén formulerade det väl: ”Loreen sjunger som om hela hjärtat stod på spel”. Det är svårt att sia om utgången i Eurovision Song Contest i Liverpool i maj, men en sak är säker: Loreen kommer ta Europa med storm.

Sedan slutet av 1950-talet har SVT vårdat och förädlat kronjuvelen Melodifestivalen. Loreens ”Tattoo” är en av långt över tusen nya låtar som har hörts första gången i Mello. Melodifestivalens betydelse för populärmusikens ställning, den svenska musikexporten och för nya artisters och låtskrivares möjligheter att slå igenom kan inte nog betonas.

SVT är till för alla, och ska verka i allmänhetens tjänst, det är därför det heter public service. SVT vill bidra till kunskap och gemenskap i samhället. Det betyder att vi vill göra det yttersta för den stora publik som ser på Mello, likväl som för den mindre publikgrupp som vid samma tid föredrar Kulturstudion i SVT2.

Det är hos SVT som Melodifestivalen hör hemma. Och faktiskt är det inga andra kanaler som kan göra programmet. Inte för att andra tv-kanaler inte också kan göra bra, varma och populära nöjesprogram, det kan de. Utan för att Melodifestivalen och Eurovision Song Contest hör hemma i den europeiska samarbetsorganisationen EBU. Det är bara SVT och public service i Sverige som är medlemmar i EBU, då TV4 lämnade EBU för några år sedan. Det betyder att utan SVT blir det heller inget svenskt deltagande i Eurovision Song Contest.

Eurovision Song Contest startade som ett fredsprojekt. Underhållning och gemenskap som Europas länder kunde samlas kring i såren efter andra världskriget. Just nu sargas Europa åter av ett storkrig. Det gör årets final, som efter Ukrainas vinst förra året hålls i Liverpool, extra viktig och brännande. De gemensamma upplevelser vi delar och som stärker banden emellan oss behövs nu mer än någonsin.