Klimathoppet – Camilla Kvartoft letar lösningar i klimatomställningen

Sedan valet i höstas har klimatfrågorna flyttat in i inrikespolitiken på ett nytt sätt. Efter att stor enighet har rått kring klimatfrågans akuta natur har en polemik kring klimatvetenskapen uppstått och ifrågasättandet av dess slutsatser har flyttat in i rikspolitiken. Energikrisen gav naturligtvis ytterligare bränsle i debatten.

Svenska folket rankar klimatfrågorna som ett av de viktigaste politikområdena, även om förslag på sakpolitiska åtgärder är partiskiljande i både riksdag och väljarkår. Globalt sett råder konsensus om att utsläppen måste ner, men i Sverige har konflikterna växt kring hur det ska ske.

Därför startar vi nu det nya programmet Klimathoppet som får premiär den 14 mars. Serien tar upp några av de viktigaste vägvalen kring hur klimatomställningen ska gå till i Sverige. Klimathoppet kommer att ledas av en av våra mest erfarna och namnkunniga samhällsprofiler, Camilla Kvartoft. I varje program kommer vi ringa in ett viktigt vägval i klimatomställningen och konkretisera vad frågan handlar om. I det första programmet kommer vi att visa hur klimatförändringarna märks här och nu.

En annan tendens som vi tagit med oss in i produktionen är den sedan länge kända ”nyhetströttheten”. Mediekonsumenter – särskilt de yngre – värjer sig mot journalistik som fokuserar på konfliktlinjerna, problemen och hindren. Och inte minst klimatfrågan har ofta präglats av en domedagskänsla som väcker hopplöshet, snarare än framtidstro.

Camilla kommer därför att med sitt team resa land och rike runt i jakt på de konstruktiva perspektiven och lösningarna och landa i studio med gäster för fakta och diskussion. Utan att väja för de ofta kontroversiella vägvalen, vill vi visa på möjligheterna och vilka nycklarna är till den redan pågående klimatomställningen. Vilken väg ska samhället ta och vilka val står politik, näringsliv och medborgare inför? Därav titeln. Klimathoppet. Hopp som i framtidstro, hopp som i kliv. Och just nu råder ovisshet om vart vi landar.

Klimatfrågorna är ständigt en del av vår löpande bevakning i nyhetsutbudet, samhällsprogram och dokumentärer. Den här satsningen hoppas vi ska addera nya perspektiv och ny kunskap för vår vetgiriga publik.