Drag Race Sverige

Aldrig någonsin har jag fått så många positiva reaktioner från kända och okända när vi gick ut med att SVT gör en svensk version av RuPauls Drag Race. Programmet där vi kröner årets drag queen i Sverige, stolt vacker och helt unik.

medverkande i Drag race Sverige

Foto: Karl Nordlund/SVT

När jag började som beställare på SVT för lite mer än två år sedan så handlade många programförslag om blommor, renovering och matlagning. Klassiskt starka och älskade ämnen inom tv-genren livsstil. Få programförslag handlade om drag queens..

Men så kom Markus Sterky, SVTs formatinköpare och Christina Hill, programchef på SVT Göteborg med detta modiga projekt: Drag Race Sverige.

Markys Sterky lovade rista in titeln på sin gravsten om han lyckades få till en beställning av detta legendariska format. För de som kan sitt RuPauls Drag Race, kan det utan och innan.

Drag Race Sverige är gjord på gayvärldens egna villkor. Det är en månghundraårig kulturyttring som här respekteras som den visuella konstform den är. Drag Race Sverige är public service när den är som finast. Inkluderande, ej dömande och kanske lite provokativ för vissa. HBTQ-kulturen har återigen hamnat i skottgluggen och jag respekterar de som inte förstår sig på dragscenen. Men att inte förstå ger en inte rätt att döma och fördöma. Och även för den oinsatte är programmet en riktig smällkaramell; färgstarkt, yvigt och djuplodande på samma gång. Ytterligheternas program med starka känslor och till synes ytlig glamour som samspelar i nya avsnitt varje söndag hos oss på SVT.

Tidigare i år sände vi första säsongen av Hotell Romantik. Egentligen en vanlig dejtingserie, fast med äldre medverkande. Modiga och ljuvliga har de varit. De har stått upp för sin rätt att vilja välja kärlek och bli vald. Att bli kär eller avstå. Oavsett ålder. Nu är det våra fantastiska medverkande i Drag Race Sverige som kommer att stå upp för sin sak. Rätten att vara sig själv, klädd som drag queen eller inte. Jag är stolt över att de får ta plats just på SVT!

Tack Robert Fux för att just du antagit dig rollen som drottningen av Drag Race Sverige, jag kan inte tänka mig en mer värdig anförare av programmet när det intar Sverige. Nu kör vi!”

Anton Glanzelius, beställare av Drag Race Sverige och Hotell Romantik