SVT älskar långfilm

Nästan 650 långfilmer, varav ett stort antal är svenska, det har SVT:s publik kunnat se under 2022. Varje år lägger SVT mer än 100 miljoner kronor på att samproducera nya svenska filmer. Att bidra till utvecklingen av svensk filmproduktion är en bärande del av SVT:s kulturuppdrag.

SVT har i decennier värnat och stöttat svensk långfilm och svensk filmproduktion och på SVT når många svenska långfilmer sin största publik.

Just nu har svensk film en mycket stark period med omtalade titlar som Triangle of Sadness, Boy from Heaven, Comedy Queen samt Dogborn. Det är filmer som vunnit priser världen över och de är alla samproducerade av SVT.

SVT älskar film och det gör vår publik också. De gillar långfilm i allmänhet och svensk film i synnerhet. Några av de riktigt stora publikdragarna under de senaste åren finns i listan längst ner, men på SVT hittar publiken även till den lite smalare arthousefilmen. Publiken på exempelvis Gräns, Tove och Pleasure kan räknas i hundratusental. Spring Uje, spring och Återträffen har båda en miljonpublik.

I SVT:s olika kanaler kan tittarna se film från hela världen. 2022 har nästan 650 långfilmer funnits att se på SVT. Sammanlagt antal tittare var drygt 47 miljoner varav 40 procent glädjande nog var på en svensk film. SVT är ett viktigt fönster för svensk film, från stumfilm till den senaste publikframgången.

Under jul- och nyårshelgen bjuder SVT på ett enastående brett utbud, med långt över 100 filmer. Bland annat Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och Sune – uppdrag midsommar. Det är två svenska pärlor från i fjor som nu får tv-premiär hos oss. Båda filmerna hade biografpremiär under pandemin och många som gärna hade sett dem då fick aldrig chansen.

Som första nya svenska film 2023 kan man se årets guldbaggevinnare, Clara Sola.

Vid sidan av ny svensk film så kan tittaren möta det svenska filmarvet på SVT. I jul kan man se Ingmar Bergmans Fanny och Alexander och Persona, Hasse Ekmans Flickan från tredje raden, Pang i bygget i regi av Ragnar Frisk samt Sven Klangs kvintett i regi av Stellan Olsson.

Dessutom publicerar SVT ett stort antal utländska filmer, både klassiker som Livet är underbart, Love Actually och Mandomsprovet samt filmer som The Sisters Brothers, David Copperfields äventyr och iakttagelser samt Omständigheter.

Slutligen har SVT filmer från våra nordiska grannländer: norska Gledelig jul, danska Den tiden på året, finska Sällskapsspelet samt isländska En vit, vit dag.

Vi är många som älskar att låta oss svepas bort av en bra långfilm. Vi hoppas att många tittare hittar något riktigt bra i SVT:s digra utbud.

Faktaruta

Mest sedda svenska filmer på SVT 2017 – 2022:

  • En underbar jävla jul, 4 517 266
  • En man som heter Ove, 4 406 385
  • Cockpit, 2 415 193
  • Farsan, 2 406 577
  • Monica Z, 1 855 817
  • Sune i Grekland – all inclusive, 1 750 821
  • Tårtgeneralen, 1 668 603
  • Cornelis, 1 437 000
  • I rymden finns inga känslor, 1 426 000
  • Himlen är oskyldigt blå, 1 414 049