Årets julklapp? Selma!

Med några få dagar kvar till jul kan man fundera över vad som verkligen kommer bli årets julklapp? Själv tänker jag ge bort en svensk klassiker av Selma Lagerlöf.

Selma Lagerlöf

För den som vill fördjupa sig kring författaren och Nobelpristagaren Selma Lagerlöf bjuder SVT på ett högglansigt julpaket.

Dels sänder SVT en dokumentärserie om Selma som Kristina Lindström och Ulrika Nulty har producerat. Serien görs i samarbete med UR, och några delar passar även bra i skolan. Serien speglar Selmas liv och verk och de har flera gånger varit och filmat på Mårbacka, och letat i arkiven. Här skildras drömmarna och den målmedvetna strävan hos den unga kvinnan som har en alldeles särskild förmåga. Med tanke på upphovsmakarnas bakgrund med många priser i bagaget så kan vi se fram emot en guldstund av underhållande kunskap.

Dessutom blir det ett spännande experiment i form av slow tv och högläsning live av hela Gösta Berlings saga, i ett unikt samarbete mellan SVT Umeå och kulturavdelningen i Stockholm där kunskap från Den stora älgvandringen goes kultur. 18 timmar beräknas uppläsningen pågå och en rad namnkunniga skådespelare läser från Västanå teater i Värmland, i ett samarbete med Dramaten. Hela högläsningen kommer att finnas tillgänglig på SVT Play och boken kommer också vara uppdelad i kapitel så att man kan lyssna på ett i taget när man vill.

Sist men inte minst återsänds Billie Augusts SVT-serie Jerusalem, från 1997, med Lena Endre, Sven-Bertil Taube, Maria Bonnevie och Pernilla August i huvudrollerna.

Så om du inte köpt dina sista julklappar – satsa på Selma och rimma på SVT Play (mig, dig, hej, förgätmigej, åh-nej, tjej, galej osv).

Anna Luuk Priske, kulturbeställare SVT
(som nyligen läste om den ödesmättade romantriologin med Löwensköldska ringen – spännande!)

Selma i SVT:

SVT Play söndag 25 december kl 02.00: Selma Lagerlöf (1-2:2)
SVT1 tisdag 27 december kl 20.00: Selma Lagerlöf – Förd av en god stjärna (1:2)
SVT1 onsdag 27 december kl 20.00: Selma Lagerlöf – Hon som har makten (2:2)
SVT Play söndag 25 december kl 02.00: Jerusalem (1-4:4) och i SVT1 kl 18.15 tisdag 27 december: Jerusalem (1:4)
SVT Play fredag 6 januari kl 08.00-: Gösta Berlings saga – live
SVT1 fredag 6 januari kl 08.00-09.00: Gösta Berlings saga – live
SVT1 fredag 6 januari kl 18.15-19.30: Gösta Berlings saga – live