Kunskap kan få oss växa

Jag stod bredvid mina släktingar när de nekades att reklamera en kikare på grund av sitt samiska efternamn. Jag tröstade mitt barn när de andra barnen på skolgården ropat lappjävel så många gånger att orden klibbat fast. Jag har diskuterat med min dotters lärare om att det inte är ok att säga saker som; "Du som är same och är van att springa från fjället kan väl ta ledningen i den här orienteringen"

Även om någon menar snällt, skapar etiketter och generaliseringar ändå klyftor och utanförskap. Men, jag vet att kunskap ger oss förståelse och perspektiv.

Perspektiv kan ibland vara avgörande för hur du uppfattar din omvärld. Olika perspektiv kan lära oss något om hur andra uppfattar sin vardag. I serien Min story, får unga samer chansen att anonymt dela med sig av sina mycket personliga berättelser om den vardagsrasism de upplever. De här berättelserna lämnar ingen oberörd och säger något om vår samtid.

Vi på Sveriges Television har i uppdrag att göra program för våra fem nationella minoriteter. Vi har också ett uppdrag att förmedla kunskap om våra nationella minoriteter och på teckenspråk

Ibland handlar våra program om perspektiv och upplevelser som är väldigt specifika. Ibland handlar det om väldigt vardagliga saker, gjorda på respektive modersmål .

Skoter är livet är ett varmt och skoterbejakande program för alla de tusentals skoterfantaster som finns i vårt land. Programledarna pratar samiska och har ett eget perspektiv på skoterlivet. Men det samiska språket ställer sig inte i vägen för skoterintresserade över hela Sverige, som hittat till programmet.

I No Daut about it följer vi den unga artisten Daut efter sin medverkan i Idol. Det är en serie som visar hur det är som ung och ambitiös att försöka slå sig fram som artist. Daut är rom, och har en egen livserfarenhet med sig i bagaget men framför allt är han artist.

Olika perspektiv ger kunskap och i sportdokumentären om Nordensköldsloppet tar vi del av kunskap kring hur långlopp på skidor påverkar kroppen, samtidigt som vi följer med på en historisk resa om utforskandet av Grönland och samernas del i detta.

Det här är alla berättelser om människor och möjligheter som alla på många sätt är en del av vårt samhälle och historia, men med perspektiv som ofta inte hörs eller syns.

Genom att synliggöra att det finns människor över hela landet som gör kulturella gärningar, har vardagsproblem, upplevelser och erfarenheter som ibland krockar men oftast samverkar, får vi också bättre möjligheter att fatta demokratiska beslut.

Kunskap leder till mindre fördomar, till mindre av de där ovälkomna etiketter som annars kletar fast och håller oss tillbaka. Kunskap får oss att växa i stället för att krympa.

För mig är allas röster och berättelser det som Public Service handlar om, att ge alla en möjlighet att synas och höras och bidra till vårt lands framtid.