Nobel i SVT – en kaskad av glittrande kunskap

När författaren Annie Ernaux tilldelades årets Nobelpris i litteratur hade SVT:s publik redan fått möjligheten att lära känna henne i Babel ett par dagar tidigare i ett glimrande och synnerligen vältajmat hemma-hos-reportage från den lilla byn Cergy i norra Frankrike. Och vid den upphaussade direktsändningen av tillkännagivandet, dröjde det inte många minuter innan SVT som en av de första lyckades etablera en sprudlande direktkontakt på franska med den förvånade och överrumplade författaren. Därpå följde ett pärlband av analyser, samtal, tips och uppläsning av hennes verk, plus en bred bild med utblick från Paris i Kulturnyheterna samma dag.

Samtliga tillkännagivanden av årets Nobelpristagare direktsänds i SVT under oktober som en upptakt inför Nobelveckan i december, och exemplet med Annie Ernaux visar hur SVT samarbetar för att ge publiken en förstklassig leverans. Avdelningar och medarbetare med specialistkompetenser går i armkrok kring SVT:s Nobel-erbjudande och ger många perspektiv i olika programformat kring årets Nobelpriser i medicin, fysik, kemi, litteratur, fred och ekonomi.

Under Nobelveckan i december sänder SVT exklusiva porträtt av pristagarna och deras insatser, högkvalitativa berättelser om liv och livsverk där banbrytande upptäckter står i fokus, elegant paketerade på SVT play och just i år även översatta till engelska. Vetenskapens Värld är ett av de program som fördjupar och sätter i sammanhang. Hur är upptäckterna vetenskapligt belagda och vad har de för betydelse i vår vardag? I år handlar det bland annat om hur svenske Svante Pääbo, som får årets Nobelpris i medicin, kunde lyckas med det som ansågs omöjligt. Han har avslöjat den genetiska koden för vår närmaste släkting – den utdöda neandertalmänniskan. Vad kan vi lära oss av kunskaperna om människans närmaste släktingar?

Förutom nyheter, fördjupning, porträtt, föreläsningar, prisutdelningar, klassiska Snillen Spekulerar och en bukett av program med vetenskap och kunskap som bottenplatta så direktsänder SVT traditionsenligt även Nobelbanketten, festernas fest från Blå Hallen. I år samlas festdeltagarna på plats igen efter uppehåll under pandemin, och frågan om vilka som får komma, vad de ska äta och ha på sig debatteras flitigt när vetenskap och kunskap förenas med glamour. (SVT sänder evenemanget, men bestämmer inte vilka som ska bjudas in). Oavsett vilka som är på plats så kan tv-publiken samlas kring en årlig flott prisutdelning i Konserthuset, en återkommande konsert av mycket hög internationell klass och en flärdfull bankett med pristagartal, intervjuer, inslag och kortare delar av prisporträtten. Det finns även möjlighet att ställa frågor och quizza i Duo-appen.

Kraftsamlingen kring SVT:s Nobelpaket är alltså långt större än den glittriga banketten, och satsningen bygger på ett genuint samarbete mellan SVT som ”host channel” och Nobelstiftelsen och Nobel Prize Outreach. Med skärpa, djup och bredd sätter vi fokus på kunskap – en kaskad av kunskap som i bästa fall kan ge oss nycklar till hur det är att vara människa – då, nu och i framtiden.

Anna Luuk Priske, Faktabeställare SVT

Samtliga Nobelsändningar i SVT under veckan:

Söndag 4 december
Nobel 2022: Porträtten

Samtliga Nobelporträtt publiceras i en serie på SVT Play:
1. Litteraturprisporträttet
2. Fredsprisporträttet
3. Medicinprisporträttet
4. Fysikprisporträttet
5. Kemiprisporträttet
6. Ekonomiprisporträttet
SVT Play kl. 02.00

Måndag 5 december
Nobel 2022: Fredsprisporträttet

Med fokus på mänskliga rättigheter, demokrati och fredlig samexistens. Årets fredspris delas av den fängslade belarusiska författaren och medborgarrättsaktivisten Ales Bialiatski och människorättsorganisationerna ryska Memorial och ukrainska Center for Civil Liberties.
Reportrar Elin Jönsson och Jenny Lagerstedt, Bert Sundström, Bengt Norborg.
SVT2 kl. 18.30 (förpublicerad i SVT Play söndag 4 december)

Nobel 2022: Ekonomiprisporträttet
Allt du behöver veta om bankernas roll i samhällsekonomin och hur bankkriser påverkar den övriga ekonomin. Vi möter Nobelpristagarna och nationalekonomerna Ben Bernanke, Douglas Diamond och Philip Dybvig i deras hem, arbeten och fritid i Washington DC, Chicago respektive St Louis i USA.
SVT2 kl. 19.00 (förpublicerad i SVT Play söndag 4 december)

Vetenskapens värld
Tre av årets prisporträtt visas i denna Nobelspecial av Vetenskapens värld: Medicinprisporträttet, Fysikprisporträttet och Kemiprisporträttet.

Nobel 2022: Medicinprisporträttet
Svenske Svante Pääbo får Nobelpriset i medicin för att han lyckats med det som ansågs omöjligt. Han har avslöjat den genetiska koden för vår närmaste släkting – den utdöda neandertalmänniskan. Vad kan vi lära oss av kunskaperna om människans närmaste släktingar?
Reporter Bodil Appelquist.

Nobel 2022: Fysikprisporträttet
Årets fysikpris går till tre forskare som visat hur Einstein hade fel: Partiklar verkar kunna vara sammantrasslade och reagera spöklikt. Och teleportering fungerar – även om det inte går till som i sci fi-serierna. Årets fysikpristagare har också lagt grunden för kvantdatorerna.
Reporter Johan Bergendorff.

Nobel 2022: Kemiprisporträttet
Det har kallats för kemins legobyggen. Klickkemin har gett nya möjligheter till att konstruera alltifrån cancermediciner till nya material i vindkraftverk.
Reporter Benny Eriksson.
SVT2 kl. 20.00 (porträtten förpubliceras i SVT Play söndag 4 december)

Tisdag 6 december
Nobelstudion

Pernilla Månsson Colt och Alexander Letic bjuder in Victoria Dyring och Hugo Zeberg för att prata medicin. Vi får också möta Peter Sjölund som släktforskar (och löser brott) med hjälp av DNA. Per Benjamin som gör blomsterdekorationerna i stadshuset berättar hur vi själva kan göra blomsterdekorationer till Nobelfesten hemma.
SVT1 kl. 19.00

Onsdag 7 december
Nobel 2022: Föreläsningarna

Medicinföreläsning
Medicinföreläsning av svenske pristagaren Svante Pääbo.
Direktsänds från Karolinska Institutet i Stockholm.
SVT Play kl. 15.00

Litteraturföreläsning
Litteraturföreläsning av pristagare Annie Ernaux.
Direktsänds från Börshuset, Svenska Akademien i Stockholm.
SVT Play kl. 17.00

Nobelstudion
Pernilla Månsson Colt och Alexander Letic bjuder in Victoria Dyring och Julia Ravanis, författare till boken Skönhet i kaos, för att prata om fysikpriset. Vi får också möta Elsa Billgren som pratar dukning och ger tips om hur man med hjälp av det man har hemma kan få till en fin och festlig dukning.
SVT1 kl. 19.00

Nobel 2022: Litteraturprisporträttet
Årets litteraturpris tilldelas den franska författaren Annie Ernaux. Hon är känd för sina skildringar om sin barndom och svåra uppväxt präglad av fattigdom, skam, svartsjuka och abort. Vi möter henne bland annat hemma i Cergy i norra Frankrike och med sonen på filmfestival i Rom.
Reporter Johan Scheéle.
SVT2 kl. 20.00

Torsdag 8 december
Nobel 2022: Föreläsningarna

Fysikföreläsning
Fysikföreläsning av pristagarna Alain Aspect, John Clauser och Anton Zeilinger.
Direktsänds från Aula Magna, Stockholms universitet.
SVT Play kl. 09.00

Kemiföreläsning
Kemiföreläsning av pristagarna Carolyn Bertozzi, Morten Meldal och Barry Sharpless.
Direktsänds från Aula Magna, Stockholms universitet.
SVT Play kl. 11.00

Ekonomiföreläsning
Ekonomiföreläsning av pristagarna Ben Bernanke, Douglas Diamond och Philip Dybvig.
Direktsänds från Aula Magna, Stockholms universitet.
SVT Play kl. 14.00

Nobelstudion
Pernilla Månsson Colt och Alexander Letic bjuder bland andra in författaren Åsa Moberg och Jessika Gedin för att tala om årets litteraturpristagare Annie Ernaux. Fler gäster tillkommer.
SVT1 kl. 19.00

Nobelkonserten
Dirigent Manfred Honeck, chef för Pittsburghs symfoniker, leder Kungliga Filharmonikerna under årets Nobelkonsert från Konserthuset Stockholm. Solist är den tyska operastjärnan Diana Damrau, beundrad på operascener som Wiener Staatsoper, Metropolitan i New York och La Scala i Milano. Musik av Mozart, J. Strauss, Price och R. Strauss.
SVT Play kl. 19.00

Fredag 9 december
Nobel 2022: Nobel Week Dialogue

Framtiden tillhör oss alla. Vad hoppas vi på, vad är viktigt i livet, hur ser en bättre framtid ut och hur långt in i den framtiden ska vi se? Tidigare Nobelpristagare och världsledande experter fördjupar sig i årets tema om framtida liv: The Future of Life. Heldagen sänds från Stockholm Waterfront Congress Center. Medverkande är bland andra de tidigare Nobelpristagarna Frances Arnold, Andrea Ghez, Abdulrazak Gurnah, Benjamin List, Paul Nurse och Didier Queloz.
SVT Play kl. 09.30

Nobelstudion
Pernilla Månsson Colt och Alexander Letic bjuder bland andra in Alexander Norén för att tala om ekonomipriset. Fler gäster tillkommer.
SVT1 kl. 19.00

Nobeldagen lördag 10 december
Nobel 2022: Fredsprisutdelningen från Oslo

Ales Bialiatski från Belarus, ryska människorättsorganisationen Memorial och ukrainska Center for Civil Liberties emottager årets fredspris. Ceremonin direktsänds från rådhuset i Oslo.
Kommentator och reporter: Katia Elliot.
SVT2 och SVT Play kl. 12.50

Nobel 2022: Prisutdelningen
Pristagarna tar emot medalj och diplom ur H.M Konungens hand. Även 2020 och 2021 års pristagare närvarar vid ceremonin. Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin inleder prisutdelningen och ledamöter från de Nobelprisutdelande institutionerna presenterar de upptäckter och insatser som belönas med 2022 års Nobelpris. Ceremonin ramas in av musikaliska inslag med solisten Hanna Husáhr och Kungliga Filharmonikerna under ledning av dirigent Emilia Hoving.
Thomas von Heijne och Alexander Norén guidar oss genom den högtidliga prisutdelningen som direktsänds från Konserthuset Stockholm.
SVT1 kl. 15.55

Nobel 2022: Fredsprisporträttet
Med fokus på mänskliga rättigheter, demokrati och fredlig samexistens. Årets fredspris delas av den fängslade belarusiska författaren och medborgarrättsaktivisten Ales Bialiatski och människorättsorganisationerna ryska Memorial och ukrainska Center for Civil Liberties.
Reportrar Elin Jönsson och Jenny Lagerstedt, Bert Sundström, Bengt Norborg.
SVT2 kl. 17.30

Nobel 2022: Inför Banketten
Programledare Pernilla Månsson Colt och Alexander Letic är på plats i direktsändning från Stockholms stadshus, där de tillsammans med tittarna följer alla förberedelser och aktiviteter inför Nobelbanketten.
SVT2 kl. 18.00

Nobel 2022: Banketten
Det har äntligen blivit dags för festernas fest – den efterlängtade Nobelbanketten! I en direktsändning från Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm guidar programledarna Pernilla Månsson Colt, Jessika Gedin, Victoria Dyring och Cecilia Gralde oss genom aftonen. Även Nobelprisexperten Gustav Källstrand är på plats med sin expertis.
Direktsändningen av den stora Nobelbanketten fortsätter klockan 20.00 i SVT1.
SVT2 kl. 19.00

Nobel 2022: Banketten fortsätter i SVT1.
SVT1 kl. 20.00

Söndag 11 december
Nobel 2022: Sammandraget

Vi ser ett sammandrag från gårdagens alla Nobelfestligheter.
SVT2 kl. 20.00

Torsdag 15 december
Nobel 2022: Snillen spekulerar

Årets Nobelpristagare möts i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet för ett samtal om lärande, forskning i en global värld och vad det innebär att vara människa. Ett samarbete med BBC World.
Programledare Zeinab Badawi.
SVT2 kl. 18.30

Fredag 16 december
Nobel Week Dialogue
, ca 60 min, textad
En nedkortad och textad version av Nobel Week Dialogue från den 9 december.
SVT Play kl. 16.00

Lördag 17 december
Nobelkonserten (i Kulturstudion)

Dirigent Manfred Honeck, chef för Pittsburghs symfoniker, leder Kungliga Filharmonikerna vid årets Nobelkonsert från Konserthuset Stockholm. Solist är den tyska operastjärnan Diana Damrau, beundrad på operascener som Wiener Staatsoper, Metropolitan i New York och La Scala i Milano. Musik av Mozart, J. Strauss, Price och R. Strauss. Intervjuer med solisten Diana Damrau och dirigent Manfred Honeck.
Programledare Malin Båth.
SVT2 kl. 19.00