SVT:s Valkompass ska kunna användas av alla

SVT är hela Sveriges television. Ett valår är det extra viktigt att alla kan ta del av utbudet och tjänsterna. Inte minst online. Därför fokuserar SVT på digital tillgänglighet i utformningen av innehåll till valet och valkompasserna.

Kvinna med barnvagn tittar ner i sin mobiltelefon.

Foto: Getty Images

Tillgänglighetsgranskning med extern expertis

Ett av SVT:s viktigaste fokus är och har alltid varit tillgänglighet när det gäller valkompasserna. Ett samarbete med det externa företaget AxessLab och organisationen Funka har varit en stående del i utvecklingen och designen av kompasserna. Även internt på SVT finns stor kunskap och lång erfarenhet av digital tillgänglighet.

Inför årets val har AxessLab gjort fortlöpande utvärderingar och SVT har i samråd med dem ändrat och förbättrat tillgängligheten för att det ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt.

Via samarbetet har SVT fått hjälp att uppfylla WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) och andra tillgänglighetsstandarder.

Användningstester

Användningstester har gjorts med både förstagångsväljare och personer som röstat flera gånger samt med väljare från olika delar av Sverige. Allt för att få ett så brett urval som möjligt.

Att genomföra Valkompassen ska vara enkelt och smidigt. Formuleringar och texter ska vara lättförståeliga och samtidigt ge den information som är nödvändig. Frågor och påståenden ska vara skrivna på ett sätt som gör att de inte kan missförstås.

Frågorna och påståendena för riksdagskompassen har testats på paneler bestående av olika målgrupper både hos Altinget, som är en oberoende politisk tidning, och hos SOM-institutet, en oberoende undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet.

De lokala kompassfrågorna har testats via generella formuleringar.

Utöver detta gör SVT också Valet på lätt svenska där sammanfattas varje partiledarutfrågning på lätt svenska och i en kort version. Finns att se i SVT Play Länk till annan webbplats..

SVT eftersträvar alltid att bli bättre och lära nytt för att kunna ge alla i Sverige nyheter och innehåll på ett inkluderande och enkelt sätt. Vi har stor hjälp av användarnas återkoppling. Kontakta gärna SVT med dina frågor och feedback på kontakt@svt.se.

Annika Hövik, produktägare SVTi Digital