SVT:s Valkompass ska kunna användas av alla

SVT är hela Sveriges television. Ett valår är det extra viktigt att alla kan ta del av utbudet och tjänsterna. Inte minst online. Därför fokuserar SVT på digital tillgänglighet i utformningen av innehåll till valet och valkompasserna.

Kvinna med barnvagn tittar ner i sin mobiltelefon.

Foto: Getty Images

Tillgänglighetsgranskning med extern expertis

Ett av SVT:s viktigaste fokus är och har alltid varit tillgänglighet när det gäller valkompasserna. Ett samarbete med det externa företaget AxessLab och organisationen Funka har varit en stående del i utvecklingen och designen av kompasserna. Även internt på SVT finns stor kunskap och lång erfarenhet av digital tillgänglighet.

Inför årets val har AxessLab gjort fortlöpande utvärderingar och SVT har i samråd med dem ändrat och förbättrat tillgängligheten för att det ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt.

Via samarbetet har SVT fått hjälp att uppfylla WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) och andra tillgänglighetsstandarder.

Användningstester

Användningstester har gjorts med både förstagångsväljare och personer som röstat flera gånger samt med väljare från olika delar av Sverige. Allt för att få ett så brett urval som möjligt.

Att genomföra Valkompassen ska vara enkelt och smidigt. Formuleringar och texter ska vara lättförståeliga och samtidigt ge den information som är nödvändig. Frågor och påståenden ska vara skrivna på ett sätt som gör att de inte kan missförstås.

Frågorna och påståendena för riksdagskompassen har testats på paneler bestående av olika målgrupper både hos Altinget, som är en oberoende politisk tidning, och hos SOM-institutet, en oberoende undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet.

De lokala kompassfrågorna har testats via generella formuleringar.

Utöver detta gör SVT också Valet på lätt svenska där sammanfattas varje partiledarutfrågning på lätt svenska och i en kort version. Finns att se i SVT Play Länk till annan webbplats..

SVT eftersträvar alltid att bli bättre och lära nytt för att kunna ge alla i Sverige nyheter och innehåll på ett inkluderande och enkelt sätt. Vi har stor hjälp av användarnas återkoppling. Kontakta gärna SVT med dina frågor och feedback på kontakt@svt.se.

Annika Hövik, produktägare SVTi Digital

 • Den nya serien Skyldig vill ge unga fler perspektiv

  I den nya serien Skyldig för barn i ålder 13-15 ges unga fler perspektiv på utmanande situationer och relationer. I varje avsnitt lyfts ett specifikt ... Blogg
 • Robert Ingvarsson teckenspråkstolkar Mästarnas mästare. Foto: SVT

  Tolken till vänster i tv-bilden

  Det kan vara lättare att uppfatta innehållet i ett tv-program om tolken står till vänster bild. Och drygt hälften av de som tittar på SVT tycker att t... Blogg
 • Killarna alla pratar om, men ingen förstår

  SVT:s nya ungdramaserie, BROR vill visa den unga killen ur hans perspektiv. Den vill skapa en förståelse för till synes oförklarliga beteenden som van... Blogg
 • Kvinna med barnvagn tittar ner i sin mobiltelefon.

  SVT:s Valkompass ska kunna användas av alla

  SVT är hela Sveriges television. Ett valår är det extra viktigt att alla kan ta del av utbudet och tjänsterna. Inte minst online. Därför fokuserar SVT... Blogg
 • Mer lokal journalistik – i SVT finns hela Sveriges val

   Vi står inte inför ett val utan inför 311. SVT har aldrig varit så lokala. Hos oss kan du följa hur ditt distrikt röstar, ta del av lokala debatter o... Blogg
 • 20 år av minnen

  20 år är en lång tid när man ska summera och se tillbaka i backspegeln. För 20 år sedan startade SVT:s Barnkanalen. Sveriges första svenska kanal enba... Blogg