Mer lokal journalistik – i SVT finns hela Sveriges val

 Vi står inte inför ett val utan inför 311. SVT har aldrig varit så lokala. Hos oss kan du följa hur ditt distrikt röstar, ta del av lokala debatter och granskningar och få svar på hur partierna ställer sig till en rivning av Idrottsplatsen Sturevallen i Arboga och öppnandet av en lågstadieskola i Bredåker i Bodens kommun.

Fouad Youcefi, Helena Wink, Frida Wengberg, Per-Anders Fredriksson och Audrey Erath. Foto: Janne Danielsson, Stefan Persson och Audrey Erath/SVT

Interaktiv valgrafik
När programledare Fouad Youcefi tar plats framför den interaktiva valgrafiken under valvakan 11 september så är det inte bara ett nytt sätt för SVT att presentera resultat. Det är också ett sätt att bättre förstå och följa Sverige. Vi kan enkelt och live följa resultatrapporteringen på riksnivå och i Sveriges 21 regioner, 290 kommuner och faktiskt också i samtliga Sveriges runt 6000 valdistrikt. Ett par områden vet vi redan nu är extra intressanta, som Kalmar som i flera val hamnat nära rikets valresultat. Röstar Sverige igen som Kalmar?

Lokala valkompasser
Vår Valkompass har aldrig tidigare varit så lokal Länk till annan webbplats.. Förra valet fanns ett litet bortfall – nu har vi fått svar från partier i landets samtliga kommuner. I de allra flesta kommuner har våra lokala redaktioner och lokala mediehus dessutom formulerat unika lokala valfrågor och – efter idogt arbete och en del tjat – fått svar från de allra flesta.

Partierna ger besked om var de står både i riksövergripande och vardagsnära frågor som: Ska Hässleholms stadskärna göras bilfri? Ska idrottsplatsen Sturevallen i Arboga rivas och ge plats för bostäder? Ska äldreboendena finnas kvar i Gusum och Gryt i Valdemarsviks kommun?

Här finns också svar på hur partier i kommuner med så kallade utsatta områden vill hantera utmaningen. Kompasserna ger underlag till de lokala redaktionerna att göra journalistik. Här har SVT Nyheter i Skåne fördjupat hur partierna vill lösa problem i Gamlegården Länk till annan webbplats.. I Katrineholm är guldhuset en het valfråga Länk till annan webbplats..

Lokal journalistik i riksprogram och direktsändningar från hela Sverige
För fyra år sedan gjorde vi en lokal valvaka i SVT2 som sändes parallellt med den riksfokuserade valvakan i SVT1. Det var ett misstag. Inte för att sändningen var dålig, tvärtom var den angelägen och välproducerad. Men den stora publiken vill följa den traditionella valvakan. I år samlar vi allt utbud i en kanal och Valvakan berikas av minst tio lokala team som ger inblick i kommuner och regioner. Lokala team blir också en självklar del av extrainsatta Morgonstudion och i sändningarna under valdagen och dagen efter valet.

Sverige idag, vårt rikssända nyhetsprogram från Umeå med lokalt innehåll, gör tre valspecialprogram om de stora, ofta akuta frågor som hanteras i kommuner och regioner. I de två första programmen 30 augusti och 6 september flyttar Sverige idag ut bland valstugorna på torget i Umeå. Hur ska den gröna omställningen klaras? Var ska vård och omsorg hitta personal? Och den 13 september, när väljarna sagt sitt – hur ser det nya lokalpolitiska Sverige ut? Fick Sverigedemokraterna fortsatt förtroende i skånska kommuner och är det klassiskt röda Norrbotten fortfarande rött?

Sverige möts avslutar sin turné över Sverige. Från ett tält på Gustaf Adolfs torg i Göteborg den 10 augusti om bostadskrisen, Skaraborgs regemente den 17 augusti om Sveriges Nato-ansökan och från Västerås den 31 augusti hur demokratin påverkas av det politiska tonläget.

Statsministermötet sänds direkt från Uppsala den 7 september. Med bara några dagar kvar till valet möts statsministerkandidaterna Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) och publiken på plats ställer frågor.

Lokala debatter
Flera lokala redaktioner anordnar valdebatter. I Lycksele samarbetar VK, Folkbladet och SVT Nyheter Västerbotten i en debatt om förlossningsvården. SVT Väst gör en debatt från kulturhuset Blå Stället (där vår redaktion i Angered finns) den 1 september. Det sker i samarbete med P4 Göteborg. Debatten har tre huvudteman som alla rör Göteborgs utsatta områden; bostäder, skolresultat och gängrekryteringar. 200 gäster får möjlighet att ställa frågor till lokala politiker.

Fler sverigereportrar
Nytt jämfört med förra valet är också fyra dedikerade Sverigereportrar från de lokala redaktionerna som gör journalistik till framför allt Rapport, Morgonstudion och Aktuellt. Sverigereportergruppen förstärks med Karin Mannberg från Värmland veckorna före valet. Hon gör bland annat reportage om landets fattigaste kommuner.

Utökad närvaro med fler lokala redaktioner
Jämfört med förra valet är SVT närvarande med redaktioner på 14 fler platser. Sedan årsskiftet har lokala redaktioner dedikerade redaktörer som jobbar med valet. En av de största satsningarna har varit granskningen av Sveriges samtliga regioner (Sveriges mest svårgranskade makthavare? | SVT Nyheter Länk till annan webbplats.) tillsammans med Uppdrag granskning. Nu väntar både gemensamma satsningar med riksnyheterna och lokala. SVT Nyheter Jämtland fokuserar exempelvis nästa vecka på konflikten om skogen och politikernas förslag på lösningar. SVT Nyheter Västmanland fördjupar sig i valdeltagande och de som inte röstar.

Och som vanligt behöver vi hjälp. Tipsa gärna redaktionerna. De är fler – och närmare – än du kanske tror. Vi hoppas innerligt att publiken ska märka hur lokal journalistik blir allt viktigare för SVT och att man ska få underlag att göra genomtänkta val, oavsett var i landet man bor.