Vem av oss skulle klara en personlig recension?

När redaktionen för Gift vid första ögonkastet är klara med urval, matchning och inspelning av paren inför varje ny säsong, följer en process där vi låter deltagarna se det klippta materialet för att säkerställa att de känner igen sig själva i experimentet. Klippningen granskas utifrån att allas olika perspektiv tas tillvara. Vi har ett gemensamt mål med deltagarna, att så sant och ärligt som möjligt visa scener med hög identifikation för diskussioner om kärleksrelationen.

Vi förbereder också deltagarna på vad man kan förvänta sig i samband med publicering. Det är känsliga frågor som behandlas i programserien och de modiga paren som i vanliga fall jobbar som sjuksköterskor, ekonomer och småföretagare har förstås ingen möjlighet att förutse hur åtta veckor i offentligheten kan påverka dem.

De senaste åren har det krävts en särskild beredskap kring hanteringen av sociala medier, och både experter och redaktion lägger mycket tid och kraft på att ta hand om deltagarna även efter inspelningarna för att värna dem från de värsta personangreppen. Det är väl bekant för de flesta av oss hur tonen kan eskalera över till synes bagatellartade feltramp.

Däremot har vi aldrig tidigare behövt varna deltagarna för liknande påhopp av journalister i etablerade medier. Det vi nu ser exempel på i vissa krönikor och artiklar är rena karaktärsmorden, där man kan utsättas för att få sina personlighetsdrag granskade, kritiserade och avfärdade på ytterst godtyckliga grunder.

Kan det vara så att frilansjournalister som går mellan krönikörsuppdrag, poddinspelningar, bloggtexter, Facebookinlägg och nyhetsbevakning tappar orienteringen när det gäller var gränsen går mellan vad som kan uttalas vid ett privat middagsbord och vad som kan skrivas i en av Sveriges största dagstidningar? Och vad har hänt med vårt gemensamma ansvar för att låta varje människa ha ”rätten till sin egenart och inre sfär” som de pressetiska reglerna framhåller?

Ingen privatperson ska behöva utstå att tillsammans med hela svenska folket få läsa om sig själv som otrevlig, krävande, ohyfsad osv. Att man som nöjesskribent bedömer och kritiserar en TV-produktion är givetvis oproblematiskt, men att recensera en enskild persons personlighetsdrag är en annan sak.

Just i Gift vid första ögonkastet handlar det om längtan efter en kärleksrelation, men även deltagarna i till exempel Husdrömmar och Lerins lärlingar delar med sig av sina liv, personligheter och drömmar för att vi andra ska kunna inspireras och känna igen våra egna problem och utmaningar. Den som skulle vara beredd att lägga ut sina äktenskapliga gräl, sårbara stunder och mindre smickrande sidor till allmän beskådan är välkommen att söka till nästa säsong! I annat fall efterlyser jag en mer ödmjuk inställning till de personer som är modiga nog, annars är risken snart överhängande att vanliga människor inte längre vill ställa upp i offentligheten.