Det viktigaste är att lyssna på publiken

SVT:s vd Hanna Stjärnes skriver om sina lärdomar från ett år av coronabevakning.

Grafisk bild som visar att rekordmånga följt SVT:s coronabevakning online.

I dag för ett år sedan startade SVT sin direktrapportering om corona dygnet runt på svt.se Länk till annan webbplats.. Minns ni hur det var då? Viruset var ännu nytt. Svenskar återvände från sportlovsresor i Alperna och det som dittills känts som en ganska avlägsen fara blev plötsligt en realitet. Nästan över en natt började publikens frågor välla in till SVT. Många var rent medicinska. Det fanns ett överflöd av information, säkra och osäkra källor, och SVT hjälpte till att navigera, sortera, svara och granska, dygnet runt. Ett år senare uppgår antalet besök i vår direktrapportering till fler än 144 miljoner.

Iva Horvatovic, en av många reportrar som har bemannat liverapporteringen dygnet runt säger:

- Våra liverapporteringar brukar hålla på som mest en vecka, den här har hållit på ett helt år. Vi väntade oss inte att den skulle bli så uppskattad och att folk skulle använda den i sin vardag för att få hjälp med att tyda den information som kommer från politiker och myndigheter.

Under året har SVT nyhetsrapporterat, granskat, gjort specialprogram om Corona. SVT:s 40 orter runtom i landet har spelat en avgörande roll. Daniel Rundqvist, redaktionschef för SVT Nyheter Jönköping skriver om ett år som påverkat hela journalistiken Länk till annan webbplats.: Vi ska kunna ge hopp, men inte blunda för den ibland brutala verkligheten.

Men tv har också fungerat som en samlingsplats för annat som är livsviktigt i en kris - avkoppling, gemenskap och inspiration.

Vi är ännu mitt i pandemin och Sverige är just nu i ett allvarligt läge. På SVT planerar vi för nya programsatsningar kopplade till Corona, närmast inom kulturområdet. Från det här året tar vi med oss några viktiga lärdomar:

Lyhördhet mot publikens behov är viktigast av allt

Det har kommit enormt många synpunkter och frågor under året, 40% mer än året innan. Vi har blivit bättre på att lyssna. Flera av årets största programsuccéer startade genom publikens önskemål – vi fick ett mejl från Bosse och Kerstin som frågade om SVT inte kunde starta ett dagligt gympa-program – så blev Hemmagympa med Sofia till.

Corona har gjort att digitaliseringen har hoppat fram flera år. Nya grupper har upptäckt SVT Play under pandemin (användning har ökat 25% i gruppen 50-70 år). Internationellt talar man om ”silver streamers” – medelålders och äldre som tillbringat mer tid hemma har kommit igång med streaming på allvar. Fler upptäcker fördelarna med SVT Play, att kunna titta när man vill men också nya innovativa tjänster som Tydligare tal Länk till annan webbplats. för de som ibland har svårt att höra vad som sägs.

I en kris behöver människor också tänka på annat

Nyheter har varit livsviktigt under pandemin, men också att få tänkta på något annat. Tv har blivit den största samlingsplatsen och för publiken har traditioner varit extra viktiga: Luciafirande från Jukkasjärvi som sågs av 2,4 miljoner, rekord för Julkalendern etcetera. När kulturlivet tvingades stänga ned erbjöds hundratals scenföreställningar på SVT Scen Länk till annan webbplats.. Tv som sällskap har varit avgörande för många: det ser vi till exempel på program som Älgvandringen och Susannes skafferi.

Vikten av att ha en beredskapsplan

SVT är det enda tv-mediet med ett uttalat säkerhets- och beredskapsuppdrag.

När jag tillträdde som vd för sex år sedan gjorde SVT en ny beredskapsplan som inkluderade scenarier som Terrordåd, Naturkatastrof och Pandemi. Då kändes det högst osannolikt att allt detta skulle inträffa. Sedan kom terrordådet på Drottninggatan, skogsbränderna sommaren 2018 och corona.

Pandemin är onekligen ett test av beredskapen.

För att kunna genomföra tv-inspelningar har vi en plan A, B, C... Vi har jobbat med temperaturtagning och distanstaggar (ett slags halsband som används på Melodifestivalen och som piper om man kommer för nära en annan människa). Ingen publik kan vara med på inspelningarna.

Vi har separerat nyhetsredaktioner, isolerat arbetslag, säkrat personalförsörjning, höjt kapaciteten i onlinetjänster och säkrat skydd av it-system.

SVT är enligt flera undersökningar den mest använda och betrodda källan till information om corona Länk till annan webbplats.. För att kunna spela den rollen i en kris behöver SVT ha ett brett uppdrag och kontakt med hela Sveriges befolkning. Under 2020 tog 85% av alla i Sverige del av något från SVT varje vecka.

Svenska förvaltningsmodellen och granskande journalistik

SVT har lagt mycket kraft på granskande journalistik under pandemin, bland annat om överdödligheten på äldreboendena, om hur arbetsmiljöverket pressades att inte kräva munskydd i äldreomsorgen och hur storföretag delar ut vinst trots att de tagit emot bidrag.

Generellt sett har det varit svårt att komma åt de ansvariga bakom de svenska vägvalen. Det beror bland annat på hur ansvaret är fördelat i den svenska förvaltningsmodellen där det är lätt för olika aktörer att peka ut någon annan som ansvarig. Chefen för SVT:s riksnyheter Charlotta Friborg har beskrivit detta som att ”jaga en hal tvål”. Svenska medier har också haft en stor utmaning med att den svenska offentlighetsprincipen och möjligheten att få ut tex allmänna handlingar inte har hedrats.

Ett urval av SVT:s särskilda satsningar med anledning av corona:

Programmet Corona: Special tar upp tittarnas frågor om corona

SVT Sport gjorde på några dagar om Vinterstudion till Helgstudion som ställer publikens frågor till experter och beslutsfattare.

Aktuellt ökade sin publik under våren med 61 % och Rapport ökade med 36%.

En kväll tillsammans, en gala som sändes under påskhelgen och som leddes av Mark Levengood, varvade berättelser från vårdpersonal med uppträdanden av folkkära svenska artister.

Hemmagympa med Sofia är ett populärt inslag för alla som inte kan träna på samma sätt som tidigare. Sofia Åhman vann juryns specialpris vid Kristallengalan.

Tv-tablån på eftermiddagarna gjordes om för att bättre passa dem som blev isolerade hemma, och hallåorna gjorde comeback. Skärgårdsdoktorn, Gäster med gester och andra klassiker blev sällskap åt de många ensamma.

SVT Scen, med scenföreställningar från hela landet, startade på SVT Play när kulturscenerna stängde ner.

För att få hjälp att förstå de omfattande ekonomiska konsekvenserna av krisen startades programmet Ekonomibyrån. Även det nya programmet Utrikesbyrån och 30 minuter med Anders Holmberg har på olika sätt behandlat corona.

I en särskild hearing i januari granskades den svenska coronastrategin.

Publiken bland annat kan följa smittkurvornas utveckling och hur det går med vaccineringen genom datajournalistik och tydlig datagrafik på svt.se

Programmet Hemmahänget startade för barn som tillbringar mer tid hemma och Lilla Aktuellt och SVT:s kunskapsprogram för barn har använts flitigt i skolorna.

Nya tekniska lösningar har tagits fram som har gjort det möjligt för tittare från hela landet att vara med som digital publik i program som Allsången och Musikhjälpen.

140 i huvudsak svenska filmer kommer att sändas och läggas ut på SVT Play under våren.


Reportern Iva Horvatovic berättar om arbetet med SVT Nyheters direktrapportering: